Dünya

Kolombiya'nın ELN gerilla grubu, hükümetin ateşkes iddialarını reddetti

Kolombiya’da yaşananlarda 450 bin Kolombiyalının öldürüldüğü, 8 milyon insanın yerinden edildiği tahmin ediliyor

04 Ocak 2023 08:16

Kolombiya'nın kalan en büyük gerilla grubu, hükümetin ulusal bir ateşkes üzerinde anlaşmaya vardıkları yönündeki iddialarını yalanladı. ELN’nin yalanlama açıklaması, uzun yılların şiddeti sonrası And ulusuna barış getirme planlarında bir geri adım olarak nitelendirildi. 

The Guardian’da yer alan habere göre, Devlet Başkanı Gustavo Petro, yılbaşı gecesi ülkenin en büyük beş silahlı grubunun 6 aylık bir ateşkes üzerinde anlaştığını açıklamıştı, ancak salı günü Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), böyle bir plan konusunda kendilerine danışılmadığını söyleyerek iddiaları reddetti.

Gerillalar, yaptığı açıklamada, "ELN Diyalog Delegasyonu, Gustavo Petro hükümeti ile herhangi bir ikili ateşkesi görüşmedi, dolayısıyla böyle bir anlaşma yok" dedi.

Ateşkesin 2023'e barışçıl bir başlangıç ​​getirmesi ve Petro'nun 60 yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar sonrası Kolombiya'ya "tam barış" getirme konusundaki iddialı sözünü başlatması gerekiyordu.

Modern tarihin en ölümcül iç çatışmalarından biri olarak kabul edilen Kolombiya’da yaşananlarda 450 bin Kolombiyalının öldürüldüğü, 8 milyon insanın yerinden edildiği tahmin ediliyor.

2016'da yapılan bir barış anlaşması, ülkenin en büyük isyancı grubu olan Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri'ni çok yönlü çatışmadan çıkardı, ancak ülke, daha küçük, daha az ideolojik örgütlerin terhisin bıraktığı güç boşluğunu doldurmasını engelleyemedi.