Ege Vural Hükümdar
Kocaeli Üniversitesi’ndeki köpeklerden kaçarken trafik kazası geçirerek hayatını kaybettiği iddia edilen öğrenci Batuhan Yener Kaymak’ın ölümü, kampüslerdeki köpek problemi tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Birçok öğrenci üniversite kampüslerinde yaşayan köpeklerin yaşamlarını tehdit ettiklerini iddia ederken, öğrencilerin bir bölümü de kampüsün köpekler için yuva olduğunu, herhangi bir tehdidin söz konusu olmadığını savundu.
Kocaeli Üniversitesi öğrencisi Kaymak’ın trafik kazası sonucunda yaşamını yitirmesinin ardından farklı iddialar ortaya atıldı. Kaymak’ın, kampüsteki köpeklerden kaçarken kaza geçirdiği iddia edildi. Buna ilişkin net bir görüntü kaydı bulunmamasına rağmen, arkadaşları bu iddiayı sürdürdü. Kocaeli Üniversitesi, olayın ardından sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada yaşanan kazanın kampüsteki köpeklerle bir ilgisi olmadığını savundu. Ancak üniversite yönetimi daha sonra bu açıklamayı X’ten kaldırdı. Buna karşılık açıklamanın, “yoruma kapalı” bir biçimde üniversitenin Instagram hesabında kalması dikkati çekti. Üniversite yönetimi, T24’ün kazayla ilgili sorularını ise yanıtsız bıraktı.
Kaymak’ın ölümü nedeniyle başlayan tartışma, bazı üniversitelerde öğrencilerin kampüsteki köpeklerin toplatılmasını talep etmesiyle boyutlandı. Buna karşı çıkan öğrenciler, köpeklerin kimseye zararının olmadığını ifade etti.
“Can güvenliğimiz yok”
ODTÜ’de, kampüsteki köpekleri gündemleştirmek için kurulan ODTÜ Kampüs Savunucuları yöneticisi, ODTÜ’nün büyük bir ormanın içinde olduğunu, bu nedenle, köpeklerin de vahşileştiğini ifade etti. İsmini vermek istemeyen yönetici, “Hava karardığı zaman beş dakikalık yolu köpekler yüzünden ya yarım saat yürüyerek uzatıyoruz ya da taksi kullanmak zorunda kalıyoruz” dedi.
Köpeklerin saldırıları sebebiyle can güvenliklerinden endişelendiklerini ifade ederek çözüm için farkındalık yaratmaya çalıştıklarını ifade eden “kampüs savunucuları”, problemin çözümünün sahipsiz hayvanların toplatılmasından geçtiğini ifade etti. Öğrenciler, köpeklerin uyutulması ihtimaline rağmen tek çözümün bu olduğunu savundu.
“Yönetim kayıtsız”
İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi’ndeki birçok öğrenci de kampüste bir yerden bir yere giderken etraflarını çeviren köpeklerden rahatsız olduklarını dile getirdi. Hem kendilerinin hem de arkadaşlarının yaşadıkları saldırılar sonucu kuduz tedavisi olmak zorunda kaldıklarını anlatan öğrenciler, üniversite yönetimlerinin bu konuda kayıtsız kaldığını ifade etti.
“Hayvanları canavarlaştırarak propaganda yürütülüyor”
Kampüs içerisinde bulunan hayvanların beslenme ve veteriner ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan ODTÜ Hayvan Dostları Topluluğu ise öğrencilerin yaşadığı sorunlar kadar hayvanların da yaşadığı problemlerin olduğuna dikkati çekti. Öğrenciler, “Hayvanları canavarlaştırarak bir tür propaganda yürütülmesini doğru bulmuyoruz” diyerek kampüslerin köpeklerin de yaşam alanı olduğunu belirtti.
Topluluk yönetimi; kampüsteki hayvanların hastalıklar, ölümler ve rehabilitasyon problemleriyle karşılaştıklarını ifade etti. Hayvansever topluluklar; terk edilme vakalarının sık yaşanması, kampüs alanlarının çok büyük olması yönetim ilgisizliğiyle birleşince problem yaşandığını kaydetti. Öğrenciler, üniversite yönetimlerinin ve belediyelerin kampüsteki köpeklerin sağlıklı bir ortamda yaşayabilmesi için çaba göstermesi gerektiğini ifade etti. Köpeklerin toplatılması taleplerine ise karşı çıktılar.