Gündem

Kocaeli milletvekillerinden 'Dilovası’ uyarısı: Altındağ gibi bir linç olayına dönüşebilir, yetkililer hassas olmalı

03 Temmuz 2023 12:18

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde Suriyelilerle vatandaşları karşı karşıya getiren olayların büyümesi üzerine Yeşil Sol Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’ndan “Ankara Altındağ’daki gibi bir linç olayına dönüşebilir. Valilik ve kaymakamlık hassas olmalı” uyarısı geldi. CHP’li Nail Çiler de  “Olayların büyümesinden endişeliyiz. Basite indirgenmeden üzerinde durulmalı” ifadesini kullandı. Bu arada, bir önceki Kocaeli Emniyet müdürü olan ve 28’inci dönemde AKP’den Meclis’e Kocaeli Milletvekili olarak giren Veysal Tipioğlu, soruları yanıtlamaktan kaçındı.

 Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde Suriyelilerin ellerinde sopa ve silahla komşularının evini basma girişiminde bulunduğu iddialarının ardından başlayan olaylar büyürken, dün akşam vatandaşlar da Suriyeliler aleyhine slogan atarak yürüyüş düzenledi. İyi Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, eylemin bu akşam Kaymakamlık önünde devam edeceğini belirtirken, Kocaeli’nin HDP ve CHP’li milletvekilleri de T24’e olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulundu

Tartışmaların basit bir adli olayla başladığını dile getiren Yeşil Sol Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, şu ifadeleri kullandı:

 “Çocuklar bir köpeği taşlamış”

 “Dilovası'nda bir iki gündür üzücü olaylar yaşanıyor. Adli bir olay, etnik bir linç olayına çevrilmeye çalışılıyor. Bu doğru değil. Hassasiyetle takip ediyoruz konuyu. Olay, sıradan basit bir adli olayla başlamış. Bir işyeri olan kişinin bahçesindeki köpeği Suriyeli 7-8 yaşındaki çocuklar taşlamış. Bunun üzerine işyeri sahibi çıkıp çocukları tokatlamış. Bunun üzerine çocukların babaları gelip, niye çocuğumu tokatladınız diye tartışmış ve kavga etmişler. Ardından olaylar biraz durulur gibi olmuş. Fakat ertesi gün köpeğin zehirlendiği ve öldüğü görülmüş.

 “Güvenlik güçleri müdahalede bulunmamış” iddiası

 Sahipleri kalkıp Suriyelilerin mahallesine gitmiş ve orada işte siz öldürdünüz, niye öldürdünüz diye bir tartışma başlamış. Suriyeli kişiler de hayır biz öldürmedik demişler. Fakat bu arada kavga gürültü, karşılıklı darp. Beş, altı kişi yaralanmış ve bu şekilde devam ettikten sonra da Ağrılı vatandaşlar toplanmış ve ilçenin meydanına doğru yürüyüşe geçmiş. Güvenlik güçleri müdahalede bulunmamış. Vali gelsin bu meseleyi halletsin şeklinde sloganlar atılmış. Tekrar bugün toplanım kaymakamlık önünde gösteri yapılacağı beyan edilmiş.

 “Etnik dışlama ve ötekileştirme olayına dönüşmemeli”

 Bununla ilgili siyasilerin olayları tahrik eden söylemleri de oluyor. Biz buna katılmıyoruz. Biz hem Kocaeli Valiliğinden hem de Dilovası Kaymakamlığından konunun sükunetle, itidalle çözülmesi yönünde talebimiz var. İki taraf arasında kavga olmuşsa, yargıya intikal eder yargı da suçlu olana bir ceza verir. Hiçbir şekilde bir adresi etnik dışlama, ötekileştirme olayı olmamalıdır. Sabah Suriyeli işçiler fabrikalarına gidememişler ve korku içinde evlerinde bekliyorlar. Meselenin Ankara Altındağ’daki gibi bir linç olayına dönüşme ihtimali var. Adli bir olayın, linç olayına dönüşmesini kabul etmiyoruz. Biz ilkesel davranıyoruz, adli bir olay hangi kesime hangi etnisiteye yönelik bir dışlamaya dönüşürse dönüşsün her zaman karşısında olduk. Kitlelerin kararıyla değil yargının kararıyla hareket edilmesi gerektiğini de tüm adli ve idari birimlerin bilmesi gerekir.

 CHP’li Çiler: Basite indirgersek olayların önüne geçemeyiz

 CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler de, sığınmacı sayısının son dönemde Dilovası’nda giderek arttığını belirterek, şöyle konuştu:

“Sosyolojik durumlarının incelenmesi gerekli. Entegrasyon da sağlanamadı. Aslında bu tür olaylar şu anda Türkiye’nin her yerinde yaşanıyor. Kocaeli’nde de artış var. Basit adli olay gibi değerlendirilmemesi gerek. Basite indirgersek olası daha büyük olayların önüne geçemeyiz. Bu olayların büyümesinden endişeliyiz. Sığınmacıların öncelikleri var, bazı muafiyetleri var.

Özellikle seçim döneminde sığınmacılara çok fazla tavizler verildi, bazı şeylere göz yumuldu. Bunu vatandaş da görüyor ve sığınmacılar artık misafir olmaktan çıktı. Kocaeli, asayiş olaylarının en az olayların yaşandığı bölgelerden biriyken, sığınmacıların gelmesiyle asayiş olayları arttı. Dilovası da 53 bin nüfuslu 6 organize sanayi bölgesi olan bir bölge. Çok fazla dışarıdan sığınmacı ve göçmen gelince nüfus yapısı da değişiyor. Bu olaylar, basit bir olay gibi geçiştirilmemeli ve üzerinde durulmalı.”

 Eski Emniyet Müdürü, şimdi vekil, soruları yanıtlamadı

 Bu arada bir önceki Kocaeli Emniyet Müdürü olan ve 28’inci dönemde AKP’den Meclis’e Kocaeli Milletvekili olarak giren Veysal Tipioğlu, soruları yanıtlamaktan kaçındı. 2016-2019 yılları arasında Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü yapan Tipioğlu, bu görevinin ardından 2019 yılında Kocaeli İl Emniyet Müdürü olarak atanmıştı. AKP Kocaeli Milletvekili olan Tipioğlu aynı zamanda TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanlığına da seçildi.

TIKLAYIN | 'Suriyeliler ev bastı' iddiası üzerine Kocaeli'nde halk sokağa döküldü: Valilik'ten açıklama geldi