Gündem

Kobani Davası | Sebahat Tuncel: Seçim yaklaşıyor diye açık cezaevlerinden insanlar tahliye ediliyor ancak siyasi tutukluların infazları yakılıyor

"Anladığımız kadarıyla mahkeme heyeti üzerinde baskı var, birileri acele edin diyor"

30 Mayıs 2022 14:34

2016 yılından bu yana tutuklu bulanan eski DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 108 sanıklı Kobani Davası’nda savunma yaptı. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine değinen Tuncel, “Seçim yaklaşıyor diye açık cezaevlerinden insanlar tahliye ediliyor ancak siyasi tutukluların infazları yakılıyor. Tahliye edilmesi gereken insanlara neden suyu kullandın, neden havayı kullandı gibi gerekçelerle infazları yakıyorlar” dedi.

 Eski Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu  21’i tutuklu 108 sanıklı Kobani Davası’nın 13’üncü grup oturumu Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada mahkemenin savunma kısıtlamasına tepki göstererek konuşmasına başlayan Sebahat Tuncel, "’Savunmanı bir günde yap’ anlayışı kabul edilemez. Bu savunma hakkının kısıtlanmasıdır. Siz bana hukuki koşulları hazırlamak zorundasınız. Savunmamı ister bir ayda yaparım ister bir günde. Anladığımız kadarıyla mahkeme heyeti üzerinde baskı var, birileri acele edin diyor. Bizler cezaevinde olmamıza rağmen sizden daha özgürüz. En azından kendi kararlarımızı kendimiz veriyoruz. Böyle bir durumla bizi tehdit edemezsiniz” dedi.

“Bir gün burada iktidar üyeleri de yargılanacak ama onların başı bizim gibi dik olmayacak. ‘Niye Kobani halkı IŞİD’e direndi’ bunu yargılıyorsunuz” diyen Tuncel, hesap veremeyecekleri bir durum olmadığını söyledi. Tuncel şöyle devam etti:

“Ülkenin yarısı terörist ilan ediliyor, şimdi bunun üzerine göçmen düşmanlığı da eklendi. Kimse çıkıp Suriye’deki savaşa dahil olmasaydık, Suriyeliler gelmezdi demiyor ama neden geldiler diyorlar. Bu durum ülkenin yanlış politikalarından, rejim değiştirmesinden kaynaklıdır.”

Artı Gerçek’ten Seda Taşkın’ın haberine göre, Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine de değinen Tuncel, “Seçim yaklaşıyor diye açık cezaevlerinden insanlar tahliye ediliyor ancak siyasi tutukluların infazları yakılıyor. Tahliye edilmesi gereken insanlara neden suyu kullandın, neden havayı kullandı gibi gerekçelerle infazları yakıyorlar. Cezasını yatan Hizbullah üyelerinin tahliye edilirken, siyasilerin tahliye edilmemesi kabul edilir bir durum değil. Bu kadar da ayrımcılık yapılmaz” dedi.

Duruşmayı HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP milletvekilleri, EMEP, EHP, TKP, KESK ve STK temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi takip ediyor.