Sağlık

Kızılay'da 3 günlük kan kaldı: "Aciliyeti olan hastaların ameliyatlarını önceleyerek diğerlerini ertelemek zorunda kaldık"

13 Nisan 2023 14:30

Kızılay’ın tartışmaların odağı haline gelmesinin ardından kan bağışı da azaldı. Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Kürşat Bozkurt, "En az yüzde 40 civarında ameliyatlarda erteleme söz konusu. Aciliyeti olan hastaların ameliyatlarını önceleyerek diğerlerini ertelemek zorunda kaldık" dedi.

"3 günlük kan kaldı"

Konuya ilişkin Cumhuriyet’ten Şevval Aydoğan'a açıklamalarda bulunan Bozkurt, “Kovid döneminden beri kan stoklarında yaşanan azalma, Kızılay’ın son zamanlardaki tartışmalarının ardından daha da kritik noktaya geldi. Halkın kan verme konusundaki isteği daha da azalmış oldu. Ramazanın da devreye girmesiyle şu an kan temini sorunu hat safhaya çıktı. Günde ortalama 10 bin kan ürünü temini ve kullanımı gerekliyken şu an bu sayı 2 binlere düşmüş durumda. Şu an Türkiye’de 3-4 günlük kan stoku bulunuyor. Yurttaşın kan vermeye devam etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Stokların azalmasının ameliyatları etkilediğini belirten Bozkurt, “En az yüzde 40 civarında ameliyatlarda erteleme söz konusu. Aciliyeti olan hastaların ameliyatlarını önceleyerek diğerlerini ertelemek zorunda kaldık. Bekleme süresindeki bir hasta kalp krizi geçirip hayatını kaybedebilir” diye konuştu.

4 bin 300 ünite eklendi

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kan bağışı çağrılarının ardından stoklarda iyileşme olduğunu belirterek, şu sözlere yer verdi:

“Çağrımızdan sonra artan kan bağışları ile hastanelerin tüm talepleri karşılanıp ulusal kan stoklarımıza ilave 4 bin 300 ünite güvence kan bileşeni eklenmiştir.”