Dünya

Kızıl ve beyaz adaların arada kalmış insanları: "Rus olmak ne demek?"

2. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından işgal edilen Kuril adaları üzerinde Japonya hak iddia ediyor

13 Mayıs 2019 12:09

T24 Dış haberler

Ohotsk Denizi'nde bulunan Kuril Adaları Rusya tarafından yönetilse de, Japonya 2. Dünya Savaşı sırasında kaybettiği takımadalar üzerinde hak iddia ediyor.

Başkent Moskova'dan 4 bin 500 mil uzakta bulunan Kunaşir Adası Rusya tarafından kontrol edilen takımadalar içinde en büyüğü. Kunaşir'de yaklaşık 8 bin kişi yaşıyor.

The Washington Post'tan Anton Troianovski adalar ile ilgili hazırladığı haberde bu bölgenin "Putin'in global satranç tahtasında önemli bir taş olduğunu" yazdı. Bahsi geçen adalar 2. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordusu tarafından ele geçirilmişti. Japonya, adaların yasa dışı bir şekilde "işgal edildiğini" savunuyor.

Tokyo ve Moskova arasında yapılan görüşmeler adaların Rus lider Vladimir Putin tarafından Japonya'ya iade edilebileceği hakkında iddiaları beraberinde getirmişti. Troianovski'nin analizine göre böyle bir hamle ABD'nin en önemli müttefiklerinden olan Japonya'nın Rusya ile iyi bağlar kurmasına sebep olabilir. Ancak bu görüşmeler ardından Rusya'da milliyetçiler adaların iade edilmemesi için protesto yürüyüşleri düzenlemişti.

Washington Post'ta yer alan habere göre Kunaşir'de yaşayanlar bir "kimlik karmaşası" yaşıyor. Troianovski, bu adada yaşayanların sürekli "Rus olmak ne demek?" veya "Bir gün evim Japonya toprağı olursa ne olur?" gibi soruları düşündüklerini belirtti.

Adada bir radyo istasyonu yöneten rock sanatçısı Sergey Starzhinsky'nin "bölünmüş kimliği" hakkında yazdığı bir şarkının sözleri şöyle:

"Bana bu toprakların bana ait olmadığını söylediler

Bana buzların çok zayıf olduğunu söylediler

Diyorlarki burada birçok Japon bambusu varmış

Ancak ben Huş ağaçlarının nefes alışını duyuyorum"