Politika

Kışanak: Bu devlet bana özür borçlu

HDP Milletvekili Kerestecioğlu, Kışanak'ın "12 Eylül’ü yeniden yaşıyorum" dediğini söyledi

07 Şubat 2019 12:51

T24-ANKARA

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Demir, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'a 14 yıl 3 ay, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'e 15 yıl hapis cezası verilmesine tepki gösterdi.  Kerestecioğlu,  Kışanak’ın, “Sanki, 12 Eylül’ü yeniden yaşıyorum” ve “12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi’nde yaşadıklarımdan dolayı bu devlet bana özür borçludur”  dediğini belirtti.

Meclis Genel Kurulunda konuşan Kerestecioğlu, iki kadın siyasetçisiyle ilgili kararın geçen hafta verildiğini söyledi. Kerestecioğlu,  şunları söyledi:

“İnsafın, vicdanın ve hukukun bittiği yer olarak tanımlıyoruz biz bunu. Yüzlerce yılla yargılandıkları davalarda birçok kez mahkemede bulunmalarına bile müsaade edilmedi. Gültan Kışanak'a, 12 Eylülün ağır işkencelerinden geçmiş bir insana "Sanki yeniden 12 Eylülü yaşıyorum" dedirttiniz. Üstelik ‘darbelerle hesaplaşıyoruz’ diyerek iktidara gelen bir hükûmet olarak yaptınız bunu. Önce 19 yaşında genç bir kadınken dünyayı iyiye doğru değiştirmeye inanmış, gencecik bir öğrenciyken girdiği Diyarbakır Cezaevi’nde yaşadığı, ‘işkence’ sözünün bile hafif kalacağı travmaları anlattırdınız, enikonu komisyon kurdunuz, bir bir yaşananları not aldınız, sonra Diyarbakır Cezaevinden bahsetmeyi bile suç sayıp iddianamesine koydunuz.”

 Demir, Kışanak’ın şu sözlerini aktardı:

"19 yaşında cezaevine girdim ve Esat Oktay'ın zulmüne boyun eğmedim. Yanında ayağa kalkmadığım için beni köpeğinin 2 metrekarelik odasına koydu. İki ay pisliğin içinde kaldım. Zorla okutmak istedikleri marşları okumadım, askerî saç tıraşı olmadım diye işkenceler gördüm. Bunca olana rağmen zulmün biteceğine inandım, umudumu korudum, böylece ruh sağlığımı da korudum. Bunları hiçbir yerde dile getirmedim ama yaşadıklarım suçlama olarak karşıma çıkıyor. Diyarbakır Cezaevi’ndeki o vahşetle yüzleşilmeden hiçbir sorun çözüme kavuşmaz. Bu devlet bana özür borçludur ama kalkmış suç olarak önüme koyuyor. Asla suç olarak kabul etmiyorum."

Kerestecioğlu, Kışanak ve Tuncel’in 8 Mart ve Nevroz mitinglerinde yaptıkları konuşmalar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'ndeki kadın etkinlikleri, Sur'daki sokağa çıkma yasağının kaldırılması, 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananları eleştirdikleri nedeniyle ceza aldıklarını söyledi. Demir, “Bunların hangisi suç? Hepsi ifade özgürlüğü, hepsi siyasete katılım hakkını kullanmak” dedi.