Gündem

Kira krizinde ev sahipleri el yükseltti: Kredi notu raporu, banka hesap özeti, tahliye taahhüdü

29 Ağustos 2023 11:43

Türkiye'de kira krizi sürerken; ev sahipleri, bunun yanında çeşitli şartlar da koşuyor. Sadece memura evini verenler, kefil olmadan sözleşme imzalamayanlar, kredi notu ve maaş bordrosu isteyenler, kalabalık aile olmama şartı arayanlar, yıllık peşin kira talep edenler her geçen gün artıyor. Bu kriterler yüzünden özellikle özel sektör çalışanları ev bulmakta zorlanıyor.

Kira bedelleri hızla artınca, düzenli ödeme yapamayanlar da çoğaldı. Bu riski gören mülk sahipleri kira gelirini garanti altına almak için bazı kriterler belirledi. Ev arayanlar için süreç daha da çıkmaza girdi. Memur ya da kurumsal çalışan şartı yüzünden özel sektör çalışanlarının seçenekleri azaldı. Kefil istenmesi, kredi notu ve maaş bordrosu ibrazı, yıllık peşin ödemeler en yaygın şartlar oldu.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, “En yaygın istekler kefil, findeks raporu ve tahliye taahhüdü. Bunun yanında ileri gidenler de var. Senet, sabıka kaydı ve hatta banka hesap özeti talep eden dahi oluyor” dedi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, son dönemde ilanlara eklenen notlardan bazıları şöyle:

- Memur şartıyla kiralık.

- Mal sahibi memur kefil istiyor.

- Mutlaka kurumsal çalışan ve kefil isteniyor.

- Kefil getiremeyecek kişi lütfen bizi aramasın.

- Kalabalık olmayan, kredi notu düzgün, bordro ve kefil ibraz edebilecek biri devlet memuru & bankacı vs ailelere kiralanacak.

- Yabancı uyrukluya verilmez. Türk memur kefil isteniyor. Aile binası, aile kurallarına uyacak.

- Yıllık kira peşin olarak ödenecek.

- Sadece sabit gelirli kamu çalışanlarına ve karı koca emeklilere verilecek. Şartlar uygun değilse ısrarcı olmayın.

- Kira sözleşmesi tahliye taahhütnamesi ile noterden yapılacak. İki kefil, iki kira, iki depozito istiyoruz. Memur, öğretmen, polis, kamu görevlisine verilecek. Yabancıya bir senelik peşin şartıyla dolar olarak kiralanacak.

- Memur ve öğretmen dışında kimse aramasın.

- Kiracılardan ‘başvuru belgesinin’ yanı sıra kredi notu raporu, maaş bordrosu ve tahliye taahhütnamesi istenecektir.