Ekonomi

Kira artışlarında TÜİK oranlarına uyulmuyor: Mal sahipleri yüzde 80'leri aşan zamları dayatıyor

"Yapılan anlaşmalarda bazı ev sahipleri, TÜFE yerine yüzde 82'ye varan İTO geçim endeksini temel alıyor"

29 Ağustos 2024 07:29

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) belirlediği Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) oranına uyulmayarak yüksek kira zamları yapılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz dönemde yüzde 25 ile sınırlandırılan kira artışları, 1 Temmuz itibarıyla bu sınırlamanın kaldırılmasıyla birlikte daha da arttı. Emlak uzmanları, çoğu ev sahibinin yüzde 65 olarak açıklanan TÜFE oranını gerçekçi bulmadığını ve yüzde 80’leri aşan zam oranları uyguladığını belirtiyor.

BirGün'ün haberine göre, Emlak Uzmanı Nilüfer Kas, son beş yılda kiraların aşırı yükseldiğine dikkat çekerek, "Örneğin İstanbul'da kiralar yüzde bin 66 artış gösterdi. Bu oran Ankara'da yüzde bin 600, İzmir'de yüzde bin 132 ve Eskişehir'de yüzde bin 150 olarak gerçekleşti. Asgari ücret seviyesinde geliri olan birçok kişinin, özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşamakta güçlük çektiği görülüyor" dedi.

Kas, TÜİK’in TÜFE sonuçlarının çoğu mülk sahibi tarafından kabul edilmediğini ifade etti. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) yüksek geçim endeksi ve Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) enflasyon oranları, bazı mülk sahipleri tarafından daha gerçekçi bulunuyor. Kas, "Yapılan anlaşmalarda bazı ev sahipleri, TÜFE yerine yüzde 82'ye varan İTO geçim endeksini temel alıyor" şeklinde konuştu.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa ise, yüksek kiraların yeni kiracıları daha fazla zorlayacağını belirtti. Aşa, "Yeni kiracılar, önceki yıl 30 bin TL'ye tuttukları evler için bu yıl 50 bin TL ödemek zorunda kalabilirler. Bu durum, özellikle öğrenci ve dar gelirli aileler için büyük bir yük" dedi.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman da, kiralardaki artış eğiliminin önümüzdeki yıllarda daha da güçleneceğini öngördü. Büyükduman, "Yüzde 25'lik sınırlamaya rağmen pek çok mülk sahibi bu orana uymadı. TÜFE oranlarına uyulmaması da muhtemeldir" ifadesini kullandı.