Dünya

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü: Navalni'nin Noviçok'la zehirlenmesi kimyasal silah kullanımıdır

03 Eylül 2020 21:30

Merkezi Hollanda'nın Lahey bulunan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin, Noviçok adı verilen sinir gazıyla zehirlenmesini, kimyasal silah kullanımı olarak değerlendirdi.

Olayın "uluslararası hukukun ihlal edilmesi ve endişe verici" olduğunu söyleyen OPCW Başkanı Fernando Arias, kimyasal silah sözleşmesini imzalayan ülkeleri, bunu kınamaya çağırdı.

Almanya, Rus muhalif liderin susturulmak istendiğini savunarak, Moskova yönetiminden açıklama istiyor.

Uçakta fenalaşmıştı, tedavi için Berlin'e nakledilmişti

Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova'ya gitmek üzere 20 Ağustos'ta uçağa binen Navalni, uçuş esnasında fenalaştığı için uçak Omsk şehrine iniş yapmıştı. Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalni'nin çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü. Navalni, 22 Ağustos'ta Omsk'tan özel bir uçakla tedavi için Berlin'e nakledilmişti.

Berlin'deki Charite Hastanesi 24 Ağustos'ta Navalni'nin zehirlendiğine dair bulgulara rastlanıldığını açıklamıştı. Açıklamanın ardından Rusya İçişleri Bakanlığının Sibirya Federal Bölgesi'ne bağlı Ulaştırma Servisi 27 Ağustos'ta olayla ilgili ön soruşturma başlatmış, ilk edinilen delillerde zehirlenmeye dair bir kanıtın bulunmadığı ifade edilmişti.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Berlin'de tedavisi devam eden Navalni'nin yapılan testler sonucu sinirlere etki eden Noviçok ailesinden bir kimyasal ile zehirlendiğine dair kesin kanıtlar bulduklarını söylemişti.