Gündem

Kimliğindeki din bilgisini 'Tengri' olarak değiştirdi

Din bilgisi hanesine 'Tengri' yazdıran avukat Burhanettin Mumcuoğlu, kararın emsal olduğunu belirtti

13 Haziran 2022 11:10

Avukat Burhanettin Mumcuoğlu açtığı davayı kazanarak, kimlikteki din bilgisini ‘Tengri’ olarak değiştirdi. Türkiye'de ilk kez bir kişi din bilgisi hanesine 'Tengri' yazdırırken avukat Burhanettin Mumcuoğlu, bu kararın emsal olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığına 'Tengri’nin din olup olmadığını sordu. Diyanet İşleri Başkanlığından Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı ise Tengri’nin belli bir dini ifade etmediğini söyledi.

Mumcuoğlu, karara itiraz için dava açtı. Mahkeme kararı olumlu sonuçlandı. Böylece Türkiye’de ilk kez biri din bilgisini ‘Tengri’ olarak tescillendirmiş oldu. Mumcuoğlu, bu kararın emsal olduğunu belirtti.

Twitter hesabından açıklama yapan Mumcuoğlu, "Neden Tengri de Tengricilik vs. değil diyenler için; evet, Tengricilik, Türk Şamanizmi vb. ifadeleri de tercih edebilirdim. Belki daha doğru olurdu. Net bir şekilde İslam öncesi Türk inancının anlaşılmasını amaçladım, amaca hizmet ediyor. Maksat kültürel yozlaşmaya direnmek" ifadelerini kullandı.