Dünya

Kilise kameraları yarasaların nasıl çiftleştiğini ortaya çıkardı

İsviçreli bilim insanları, yarasaların cinsel penetrasyona girmeden nasıl çiftleştiğine dair kanıtlar elde ettiklerini açıkladı.

21 Kasım 2023 15:26

T24 Dış Haberler

Hollanda'nın Castenray köyündeki St Matthias kilisesinin güvenlik kameraları tarafından kayda alınan görüntülerde, bilimsel ismiyle Eptesicus serotinus türündeki geniş kanatlı yarasaların çiftleşme anına rastlandı. Lozan Üniversitesi'nden yarasalar uzmanı Dr. Nicolas Fasel, "Memelilerde penetrasyon olmadan gerçekleşen çiftleşmeyi ilk kez belgelemiş olduk. Bu bir sürprizdi" dedi. 

Ereksiyon halindeki geniş kanatlı erkek yarasaların penisleri, dişilerin vajina derinliğinden ve genişliğinden yaklaşık 7 kat daha büyük olarak ölçüldüğünden, penislerin boyutu penetrasyonu mümkün kılmıyor. Bu sebeple yarasaların, penislerini bir kol işlevi görecek şekilde kullandığı düşünülüyor. Buna ek olarak, yarasalar penislerinin ucunda kalp şeklinde bir başa sahip. 

Fasel, yarasaların çiftleşmelerine dair ihtimaller üzerinde çalıştıklarını söylerken, düşündükleri yöntemlerden birinin kuşların çiftleşme yöntemine benzer bir biçimde kloakal öpücükle çiftleşmek olabileceğini fakat memelilerde daha önce evvel böyle bir yönteme hiç rastlanmadığını söyledi. Araştırmacılar, çalışma esnasında Hollanda'daki kiliseden gelen 93, ve Ukrayna Harkov'daki yarasa rehabilitasyon merkezinden gelen 4 görüntüyü de inceledi. Araştırma sırasında elde edilen veriler, çiftleşme esnasında erkek yarasaların, penislerini dişilerin vajina dışına (vulva) temas ettirecek biçimde hareket ettirdiği sonucuna varırken, geniş kanatlı yarasaların ortalama bir saat çiftleştiğini ve bu sürenin 13 saate kadar da çıkabildiğini keşfettiklerini açıkladı. Yarasaların çiftleşme yöntemi, kuşların cinsel sıvı alışverişi için kullandıkları bir delik olan kloakalarını birbirlerine dokundurduğu çiftleşme yöntemiyle benzerlik gösterdi. Çiftleşmenin ardından dişi yarasaların karınlarında ıslaklık olduğunu gözlemleyen bilim insanları, bunun erkek yarasaların spermlerini bırakma çabasının bir göstergesi olduğunu belirtti. 

Exeter Üniversitesi'nden yarasa uzmanı Prof Paul Racey, serotin yarasalarında penetratif sekse tanık olduğunu söyleyerek bulgulara şüpheyle yaklaştı. Racey, "Neden spermin 'boşa gitmesi' riskini alarak doğrudan giriş olmadan çiftleşmek istesinler ki?" dedi. Ancak yarasa seksiyle ilgili ortaya çıkan son bulguları da göz önüne alarak açık fikirli olması gerektiğini kabul ettiğini söyledi. 

Geçmişte meyve yarasalarında oral seksi belgelediği için Nobel ödülünü kazanan Bristol Üniversitesi'nden Profesör Gareth Jones, kanıtları ikna edici bulduğunu, ancak daha sonra vajinadaki spermin doğrulanmasının başarılı çiftleşmeyi kanıtlayacağını söyleyerek, "Yarasaların cinsel davranışları her zaman hayrete düşürüyor: Erkekler dişileri çekmek için kanat keselerine idrar yapıyor, erkekler uyuşuk dişilerle çiftleşiyor, dişi yarasalar akrabalarıyla cinsel partnerlerini paylaşıyor, oral seks ve şimdi de penetrasyon olmadan çiftleşiyorlar!" dedi.