Gündem

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Zaten ilk seçimde gideceksin, Kanal İstanbul'u yapamayacaksın; hiç kimse buraya beş kuruş para ayırmaya kalkmasın

CHP lideri Yerel Yönetimler ve Turizm Zirvesi'nde konuştu

19 Aralık 2019 10:17

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2011 yılında 'çılgın proje' olarak duyurduğu Kanal İstanbul projesine ilişkin eleştirilerde bulundu. Herkesin projeye "Hayır" dediğini ancak tek bir kişinin "Yapacağız" diyerek 'ısrarcı olduğunu' ifade eden Kılıçdaroğlu, Errdoğan'a, "Yapamazsın kardeşim. Zaten ilk seçimde gideceksin" diye seslendi.

Kılıçdaroğlu, projeye para yatırmayı düşünenlere de, "Hiç kimse buraya beş kuruş para ayırmaya kalkmasın, ayırdıkları paranın kuruşu dahi verilmeyecektir" uyarısında bulundu.

Yerel Yönetimler ve Turizm Zirvesi'nde konuşan Kılıçdaroğlu, Paris ile Türkiye'yi karşılaştırdı, "Paris'e giden turist sayısı Türkiye'ye gelenden fazlaysa dönüp bakmamız lazım, neden, ne eksiğimiz var? "Paris'e gittiğinizde hemen hemen her yerde ressamları görürsünüz. Niçin bizde yok?" diye sordu.

Türkiye'nin geniş kitlelerde yönelik yeterli merakı henüz uyandıramadığını ifade eden Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Sadece ülkeler değil 1 milyar 800 bin kişilik bir kitleyi çekmek için metropollerle yarışıyor. Paris'e giden turist sayısı Türkiye'ye gelenden fazlaysa dönüp bakmamız lazım, neden, ne eksiğimiz var?"

"Sadece ülkelerin değil metropollerin de yarıştığı bir 21. yüzyıldayız. Elbette bu yarışma içinde kentlerin kimliği önemlidir. Kentin kirliliklerden arınması lazım. Kente gelen kişi kentin kimliğini bilmeli. Çarpık kentleşme varsa kent kimliğini kaybeder. En tipik örneği İstanbul'dur. Bir siyasal anlayış sonradan dönüp bir iç hesaplaşmayla 'Biz ihanet etti, etmeye devam ediyoruz' diyorsa oturup hepimizin düşünmesi lazım. Sadece İstanbul'a ihanet midir bu? Yoksa bu Türkiye'nin tarihine de bir ihanet midir? Bunu böyle anlamak gerekiyor."

"Tabela kirliliğinin yaşandığı bir kentle tabela kirliliğinin olmadığı bir metropol düşünün. Başına her an bir tabela düşebilir."

"Kenti bir yasaklar manzumesi haline getirince turist hangi gerekçeyle gelsin size? Metropollerin sanatla kucaklaşması, sanatçıyı kucaklaması lazım. "

"Paris'e gittiğinizde hemen hemen her yerde ressamları görürsünüz. Niçin bizde yok? Böyle alanlarımız yeterli mi? Hayır. O zaman yolun başındayız demektir, biraz daha çaba harcamamız gerekiyor."

"(Kanal İstanbul projesi) Herkes hayır diyor ama bir kişi ben yapacağım diyor. Hangi akıl, hangi mantık, hangi para? Ben yapacağım diyor. Yapamazsın kardeşim. Zaten ilk seçimde gideceksin. Hiç kimse buraya beş kuruş para ayırmaya kalkmasın, ayırdıkları paranın kuruşu dahi verilmeyecektir. İstanbul'a ihanete doyulmadı mı ya?"

"Biz çağdaşlığı, uygarlığı, kent estetiğini biliyoruz. Elbette ki turizm sektörünü en iyi bilenler bu işin aktörleri. Sorunun çözümünde en iyi yolları bulacaklar bu işin aktörleri."

 


TIKLAYIN - Rıza Türmen yazdı: Kanal İstanbul ve Montrö Sözleşmesi