Gündem

Kılıçdaroğlu'ndan Meclis Başkanı Kurtulmuş'a: Milletimizin karnı, bu tür ucuz manipülasyonlara tok

16 Kasım 2023 16:43

CHP önceki dönem Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "hak ihlali" kararı olmasına rağmen tahliye edilmeyen TİP Milletvekili Can Atalay'la ilgili gelen tepkilere, "TBMM, herhangi bir kurum tarafından görevlendirilecek bir yer değildir." diyen Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'a tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu X hesabından şu ifadeleri kullandı: 

"TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş “TBMM herhangi bir kurum tarafından görevlendirilecek bir yer değildir” demiş. Milletimizin karnı, bu tür ucuz manipülasyonlara tok…

Sayın Kurtulmuş; TBMM, Hatay Milletvekili Can Atalay için görevini yaptı. Milletvekili olarak adı okundu, İnsan Hakları Komisyonuna üye olarak seçildi. Burada görevini yapmayan Meclis değil, Meclis Başkanı olarak sizsiniz.
Milletin seçtiği Milletvekilinin hakkını koruyamayan, Adalet Bakanını arayıp da “Sizin sözde yargı kriziniz bizi ilgilendirmez, AYM son sözü söyledi, Can Atalay tahliye edilmeli” diyemeyen sizsiniz.

Konuyu çarpıtıp Meclis’in arkasına saklanmayın, o makamın gereğini yerine getirin." 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye işçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay için “hak ihlali” kararı vererek, tahliyesinin gerektiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını değerlendirirken, tarihe geçecek bir hükme imza attı. Yargıtay, AYM kararına rağmen Atalay’ın tahliyesini reddederken, hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin yetkilerini aştığını belirtti. AYM üyelerinin “denetlenememenin verdiği rahatlıkla” hareket ettikleri, anayasada yeri olmamasına rağmen “yasa koyucu ve süper temyiz mahkemesi” gibi davrandıkları ifade edildi. Atalay kararında üniversitelerde başörtüsü yasağı getiren eski bir karara atıf yaptıkları ve bunun da daire tarafından “ironik” bulunduğu vurgulandı. Yargıtay, bu nedenle AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı da aldı. 

TIKLAYIN - Türkiye tarihinde bir ilk: AYM kararına uymayan Yargıtay, Can Atalay hakkında 'hak ihlali' kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu!

TIKLAYIN - Numan Kurtulmuş'tan Ogün Samast açıklaması: İnfaz sistemimizle ilgili belki de yeni düzenleme yapmamız lazım