Gündem

‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyasında hedef aşıldı: Depremzede aileler için 330 milyon lira kira desteği toplandı

22 Şubat 2023 20:24

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Ekim 2020’de meydana gelen İzmir Depremi’nden sonra İzmirli depremzedeler için başlattığı ‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyası, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen depremzedeler için de devam etti. Depremzede aileler için 330 milyon lira kira desteği toplantı. 

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenler için İzmir Büyükşehir Belediyesi, Halk TV’de ‘Bir Kira Bir Yuva Özel’ programı düzenledi. Kampanyaya pek çok siyasetçi ve vatandaş katkı sağladı. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, program sonrası yaptığı paylaşımında, "Hedefimizi aştık… 33.098 ailemize kira desteği için 330 milyon ₺ topladık. Dayanışmamızı sürdürecek, büyütecek, yuva sıcaklığına hasret kalan depremzedelerimize hep birlikte destek olacağız" dedi. 

Kılıçdaroğlu, bir maaşını bağışladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir maaşını daha depremzedeler için bağışladı. 

Kılıçdaroğlu, "Bir Kira Bir Yuva" kampanyası için Halk TV'ye bağlanarak şu ifadeleri kullandı: 

"İzmir Büyükşehir Belediyemize ve Halk TV'ye yürekten teşekkür ediyorum. Bugün 3 kez deprem bölgesine gittim. İnsan oraya gittiği zaman acıları bizzat dinlediğiniz zaman bu tür kampanyaların değeri çok daha iyi anlaşılıyor. Şu gerçeği hepimiz biliyoruz. Bölgede vatandaşlarımız evsiz kalmış durumda. Yıkılmayan evlere de endişe nedeniyle girilmiyor, doğrusu da budur. Durum böyle olunca 1- Bölgede çadır ve konteyner ihtiyacı var 2- Maddi ihtiyaç ortaya çıkıyor. Bir maaşımı daha bu kampanyaya bağışlamak istiyorum. Ne kadar kişiye el uzatabilirsek o kadar iyidir. İnanıyorum ki milletimiz bu günleri dayanışma içerisinde aşacaktır"

Tunç Soyer: Gerçekten çok büyük bir çadır ihtiyacı var

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "30 ekim 2020 depreminde bizimde canımız çok yanmıştı. İzmir olarak depremin ağır sonuçlarını yaşamıştık. Ve o zaman öyle bir kampanya açalım ki önümüz kış insanlar çadırda konteynerlar da kışı geçirmesinler. Başlarını sokabilecekleri bir yuva bulalım onlara ve bunun üzerine adına bir kira bir yuva dediğimiz ve ihtiyaç haritasıyla beraber çalıştığımız bu kampanyayı o zaman başlatmıştık. Ve o zaman gerçekten olağanüstü büyük bir destek gördük.42 milyon liranın üzerinde kaynak yaratıldı ve biz 4 bin üzerinde vatandaşımızı başını sokacak bir yuvayla buluşturduk. Ve o nedenle de 30 ekimden tam bir ay sonra 30 kasımda son çadırı da İzmir'de sökmüştük. 1ay sonra İzmir'de çadır kalmamıştı. Şimdi birazda o deneyimin verdiği cesaretle bunu tüm Türkiye'ye yaymak istiyoruz çünkü deprem gerçekten 13 milyon 14 milyon insanın hayatını etkileyen sonuçlar doğurdu. Ve acımız çok büyük yasımız çok büyük bir yandan da dışarda açıkta hayatını sürdürmek zorunda kalan 10 binler var. Hele bu son 6.4 Hatay depreminden sonra onlarda açıkta kaldılar. Ne varsa oda yıkıldı. Ve gerçekten çok büyük bir çadır ihtiyacı var.

Ekrem İmamoğlu: Eşim ile birlikte, depremzede iki ailenin bir yıllık kira bedelini karşılamayı buradan taahhüt ediyoruz

İmamoğlu da yayına katılarak, eşi Dilek İmamoğlu ile birlikte iki ailenin bir yıllık kira bedelini karşılayacaklarını taahhüt etti. 

Halk TV İstanbul stüdyosuna telefonla Hatay'dan Bağlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu; ‘’Hatay'dan herkesi selamlıyorum. Çok güzel bir proje başlattı sevgili başkanımız Tunç Soyer. Kendisini yürekten kutluyorum. Süreci daha önce İzmir'de yönetmişti ve ben İstanbul'dan onu desteklemiştim arkadaşlarımla birlikte. Çok büyük bir acı yaşıyoruz; insanlarımızı kaybettik, şehirlerimizi kaybettik. Kaybettiğimiz canlarımıza rahmet dileyip, dualar ederken bu bölgeye olan sorumluluğumuzu en üst seviyede tutmamız gerekiyor. Bugünün ihtiyaçların karşılanması bu olayın insani tarafı. Bir de ülkemiz adına geleceğe dair yapılması gereken tarafı var o da şehirlerimizin yeniden ayağa kalkması meselesi. Her durumda her ortam da bir araya gelebilen 11 büyük şehir belediyemiz var bunu da açıkça ifade edeyim. Bunun önemli lokomotiflerinden biri de İzmir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'dir. Bu bakımdan bu özel geceye katılmak ve depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına, dayanışmayı en üst seviyeye taşıyabilmenin güzel bir simgesi olacak bu akşamda katkı sunmaya ailece karar verdik. Bu buluşmadan önce eşimle de telefonda görüştüm ve Ekrem İmamoğlu, Dilek İmamoğlu olarak iki ailenin 1 yıllık kira bedelini karşılamayı buradan taahhüt ediyorum ve milletimizin bu güzel ekranda buluşmasını rica ediyorum'' dedi.

Fatih Mehmet Maçoğlu: 30 bin lira destek vermek istiyorum

Telefonla bağlanan Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu: "Pazarcık'ta 12 güne yakın bu çalışmalara katıldım. Bu çalışmanın aslında ne kadar değerli olduğu orada görüldü. Bugün Tunç Başkanımızın da sizin de emeklerinizle 'Bir Kira Bir Yuva' halk dayanışması çalışması yada bu böyle bir programın yapılması çok önemlidir. Hepimiz bu meselelere gönülden bağlı olduğumuzu da söylemek isterim. Yani İstanbul'da yapsan, İzmir'de yapsan Silopi'de yapsan bunlar çok önemli. Türkiye halkı çok değerli bir şey yaptı yani Türkiye'nin bütün illerinde bütün ilçelerinde bütün köylerinde o bölgelere çok büyük yardımlar geldi. Bende küçücükte olsa bir katkı sunmak istiyorum.30 bin lira destek vermek istiyorum."

Babacan bir maaşını bağışladı 

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da ‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyasının yayınına telefon ile katılarak bir maaşını depremzedeler için bağışladı. Babacan, şunları söyledi:

“Milletimizin başı sağ olsun. Gerçekten çok acı günleri yaşıyoruz şu anda. Bir yandan hayatını kaybedenlerle ilgili acılar aynı dururken öte yandan kalanlar için, bu depremi atlatan ama zor günler yaşayanlar için güzel bir kampanya başlattınız. Milletimiz adına, bu kampanyada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ben de bu kampanyaya bir maaşımla katkıda bulunmak istiyorum. Tekrar başımız sağ olsun. Allah bir daha böyle acı günler milletimize, ülkemize göstermesin.”

Demirtaş çifti 'Bir Kira Bir Yuva' kampanyasına 10 çadır bağışladı

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve eşi Başak Demirtaş, "Bir Kira Bir Yuva" kampanyasına 10 çadır bağışladı.

Demirtaş çifti Halk TV'ye şu mesajı gönderdi:

"Herkese bir kez daha başsağlığı ve sabır diliyoruz. Bugünler de geçecek ama dayanışma ile, el ele vererek geçecek. Bizim halkımıza sözümüz var, ne olursa olsun tüm ezilenler yan yana duracağız, büyük barışı, güçlü demokrasi ve aydınlık yarınları mutlaka kazanacağız. Gücümüz oranında 10 çadırı HDP aracılığıyla halkımıza gönderebildik, 10 çadır da sizin aracılığınızla göndermek istiyoruz. Lütfen umudunuzu yitirmeyin, korkmayın, bu zorlu mücadelede bir ve beraber olduğumuzu unutmayın. Dayanışma için emeği geçen herkese teşekkür ediyor, selam, sevgilerimizi gönderiyoruz.

Başak-Selahattin Demirtaş"

Akşener üç ailenin kirasını karşılayacağını açıkladı 

Canlı yayına bağlanan İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, üç ailenin kirasını karşılayacağını açıkladı.

Davutoğlu ailesi, bir ailenin bir yıllık kirasını karşılayacaklarını açıkladı 

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Davutoğlu ailesi olarak bir ailenin bir yıllık kirasını karşılayacaklarını söyledi.

Davutoğlu, “Her şeyden önce bu büyük felaket dolayısıyla milletimize ve tüm depremzede vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi ve hayatını kaybeden vatandaşlarımıza taziyelerimi iletiyorum. Millet olmak büyük sınamalarda dayanışma ile ortaya konan bir kimliktir. O bakımdan tüm bu süreç içinde depremzedelerin acılarını sarmaya çalışan tüm görevlilere teşekkürü bir borç biliyorum. Sizlere de bu güzel kampanya dolayısıyla bir kez daha teşekkür ediyorum. Biz depremin ilk anından itibaren parti olarak da elimizden geleni yapmaya çalıştık. Hatay’da bir konteyner kent kurduk. Şimdi de milletimizin emrindeyiz, sadece siyasiler olarak değil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak bu kampanyaya da eşim Sare hanımla birlikte bir ailenin bir yıllık kirasını karşılayarak mütevazı bir katkıda bulunmak istiyoruz. Depremzedelere bir yuva sağlamaya çalışan tüm yetkilileri tebrik ediyorum, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.” dedi. 

Yıldız Tilbe, 12 ailenin bir yıllık kirasını karşılayacağını duyurdu 

Şarkıcı Yıldız Tilbe de Halk TV ekranlarındaki canlı yayına telefonla bağlanarak, ''Allah bütün aç açıkta sokakta kalanlara yardım etsin inşallah ama biz de elimizden geleni yapalım. Bir talebim olacak benim ben 10 ya da 12 ailenin birer yıllık kiralarını üstlenmek istiyorum. Bu kiraya geçen ailelerle de görüşmek istiyorum. Çünkü sadece kiralarını değil, yıl içinde başka belli başlı ihtiyaçlarını da karşılamak istediğini'' ifade etti.

Vahap Seçer, bir maaşını bağışladı

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer telefonla stüdyoya bağlanarak şunları ifade etti:

"İnsanların evsiz barksız kaldığı bir ortamda bu girişim çok değerli önemli bir kampanya bütün başkanlarımı kutluyorum. Hepsi çok emek veriyorlar. Herkesi kutluyorum bu felakette herkes elinden geleni yapıyor. Bende bu kampanyaya ailem adına bir maaşımı bağışlamak istiyorum."

Zeydan Karalar: 1 yıllık kirayı bağışlamak istiyorum

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar şunları belirtti:

"Deprem gecesine götürdünüz, beni 9 yaşındaki bir kızın Zeydan amca benim babamı kurtar demesini asla unutmayacağım. Zeydan abi çocuklarım içerde onları kurtar dediğini asla unutmayacağım. Biz millet olarak önce tedbir almak yerine afet olduktan sonra kenetleniyoruz. Bu yardıma da vesile olduğu için Tunç başkana teşekkür ediyorum. Adana'da kiralar o kadar pahalı değil. Hatay’dan Maraş’tan ve Adıyaman’dan gelen kardeşlerimize bizim burada kiralar yıllık 60-70 bin civarında ben 1 yıllık kirayı bağışlamak istiyorum. Ayrıca eşim Nuray Karalar bir maaşını bağışlıyor."

Erol Evgin 50 bin TL bağışladı 

Sanatçı Erol Evgin, "Ben de bu dayanışmaya 50 bin TL ile katılmak istiyorum. Ayrıca kardeşim Cengiz Evgin de ulaşamamış size. Oda bir 50 bin TL ile katılmak istiyor bu kampanyaya" dedi. 

Metin Akpınar 500 bin TL bağışladı 

Sanatçı Metin Akpınar da 500 bin TL bağış yaptı. 

Orhan Aydın: Kalbimde cam kırıklarıyla geldim 

Kızı enkaz altında kalarak hayatını kaybeden sanatçı Orhan Aydın, "Bu akşam sadece kendi çocuğum için bütün çocuklar için dayanışma için geldim buraya. Biliyorum ki başaracağız" dedi.