Dünya

Kiev ve Moskova, onlarca Ukraynalı savaş tutsağının ölümüne sebep olan hapishane saldırısından birbirini sorumlu tutuyor

Zelenski: Rusya, bilinçli olarak savaş suçu işledi

30 Temmuz 2022 08:33

T24 Dış Haberler

Moskova'yla Kiev, saldırı için birbirini suçlamaya devan ederken Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Donetsk'te onlarca Ukraynalı savaş tutsağının ölmesine sebep olan saldırıyı kınadı ve "savaş suçu" olarak nitelendirdi. 

Cuma gecesi yaptığı açıklamada Ukrayna lideri, Olenivka'da 50 kişinin öldüğü hapishane saldırısını, "Bilinçli işlenmiş bir savaş suçu. Ukraynalı savaş tutsakları topluca öldürüldü dedi. 

Zelenski, savaş tutsaklarının Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin garantileri kapsamında korunması gerektiğini belirtirken, bu kurumlara olaya müdahale ederek soruşturma başlatma çağrısında bulundu. 

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, saldırının Ukrayna tarafından yapıldığını; Kiev'in ABD yapımı HIMARS füzeleriyle kendi askerlerinin bulunduğu hapishaneyi vurduğunu iddia etti.

Ukrayna güçleri, saldırıdan kendilerinin sorumlu olmadığını söyleyerek, Rusya'nın hapishanede "işkence yapıldığını ve cinayetler işlendiğini gizlemek için" yapıya topçu ateşi açtığını öne sürdü.

Olenivka, Donetsk'in ayrılıkçı kontrolündeki topraklarında yer alıyor ve çatışmaların sürdüğü cephenin yakınlarında bulunuyor. The Guardian, olay yerinde bağımsız bir inceleme yapılmadığı sürece sorumluluğun hangi ülkeye ait olduğunu belirlemenin zor olacağını belirtti. 

Kızılhaç, saldırı anında hapishanede olanların sağlıklarını ve durumlarını incelemek için erişim istediklerini belirtti.