Dünya

Kiev güçleri, Kursk’ta ilerliyor; olağanüstü hal ilan edildi

Putin, dün yaptığı açıklamada, “Kiev rejimi büyük bir provokasyona girişti“ ifadelerini kullanmıştı

08 Ağustos 2024 14:49

T24 Dış Haberler

Rusya, dün Kiev güçlerinin Kursk bölgesine girdiğini ve bölgede yoğun çatışmalar yaşandığını duyurmuştu. Yoğun çatışmaların, bölgedeki doğalgaz iletim merkezinin yakınlarında yoğunlaşması üzerine Kursk bölgesinde olağanüstü hal ilan edildi. Kursk Valisi Aleksey Smirnov, olağanüstü al ilanının “düşman kuvvetlerin bölgeye gelmesinin sonuçlarını ortadan kaldırmak” için gerekli bir karar olduğunu söyledi. Ayrıca Kiev saldırılarının başlangıcından bu yana 5 kişinin öldüğü, 6’sı çocuk olmak üzere 31 sivilin yaralandığı öğrenildi. Kiev’den henüz resmî açıklama gelmedi.

TIKLAYIN | Rusya, Kursk'ta Ukrayna güçleriyle yoğun çatışmalar yaşandığını duyurdu; "Şubat 2022'den bu yana en yoğun saldırılardan biri" dedi

Rusya Genel Kurmay Başkanı Valeri Gerasimov, salı günü yaptığı açıklamada, bin kadar Ukraynalı askerin saldırısının durdurulduğunu ve birliklerin sınıra geri itileceğini söyledi. Gerasimov, Ukrayna'nın Kursk'a yönelik ilerleyişinin durdurulduğunu ve Ukrayna kuvvetlerine ağır kayıplar verdirildiğini iddia etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün yaptığı açıklamada, “Kiev rejimi büyük bir provokasyona girişti“ ifadelerini kullandı.

Bu arada, Rusya Ulusal Muhafızları, Kursk nükleer santralinde güvenliği artırdı. Ukrayna kuvvetlerinin Kursk'ta 10 kilometre ilerlediği bildirildi; komşu Belgorod bölgesinde ise füze saldırısı uyarıları yapıldı.

Kursk bölgesi, Rusya topraklarında bulunuyor ve Moskova güçlerinin Şubat 2022’de başlattığı topyekûn işgalinden bu yana Kursk saldırısı en yoğun saldırılardan biri olarak nitelendiriliyor.

Suca’da da Kiev saldırısı

Öte yandan Ukraynalı Milletvekili Oleksiy Gonçarenko, çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, Rus gazının AB’ye tek geçiş noktası olan Suca gaz merkezinde, Ukrayna ordusunun kontrolü ele aldığını belirtti.

Gonçarenko, Facebook üzerinden saldırının, Avrupalı ve Amerikalılara Rusya’ya saldırılabileceğini ve saldırılması gerektiğinin bir göstergesi olduğunu savunarak “Askerî açıdan inisiyatifi geri almak istiyoruz“ dedi ve şöyle devam etti:

“Dünyaya gerilimin tırmanmasından ve Putin’in tepkisinden korkmaması gerektiğini gösteriyoruz. İkinci Dünya Savaşı’ndan beri ilk kez Rusya’nın uluslararası alanda tanınan topraklarına girildi ve Putin nükleer silaha falan yönelmedi”

Tahliye emri verildi

Ukraynalı yetkililer, Kursk yakınlarındaki sınır bölgelerinin tahliye edilmesi emrini verdi ve bir Ukraynalı albay, bunu saldırıyı önleyici bir hamle olarak nitelendirdi.

Bazı analistler, Ukrayna'nın askeri kaynaklarının zaten kısıtlı olduğu bu dönemde sınır ötesi baskınların mantıklı olup olmadığını sorguluyor. Son zamanlarda Rusya'nın doğu Ukrayna'da kazandığı mevzilere rağmen, Ukrayna savunma istihbaratı, Rusya'nın ana saldırısının iki ay içinde sona erebileceğini öngörüyor.

Kursk bölgesinde yoğun çatışmaların yaşandığı köy olan Suca, Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa'ya ihracatı için son operasyonel aktarma noktası. Sadece 60 kilometre kuzeydoğusunda Rusya'nın Kursk nükleer enerji santrali bulunuyor.