Dünya

Ukrayna şehirlerine roket saldırıları: Başkent Kiev'de en az 8 kişi hayatını kaybetti

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Bizi yok etmek, yeryüzünden silmek istiyorlar" dedi

Arşiv

10 Ekim 2022 08:44

T24 Dış Haberler

Ukrayna’da sabah saatlerinde birden fazla şehire roket saldırıları düzenlendi. Başkent, Kiev’de meydana gelen saldırılar sonucu en az sekiz kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. 

AP’nin aktardığı habere göre, Kiev'de görgü tanıklarının füze sesi duyması üzerine şehirde iki büyük patlama sesi duyuldu. Kiev Belediye Başkanı Vitalii Kliçko, şehrin merkezindeki Şevçenko bölgesinde patlamalar meydana geldiğini söyledi. Ukrayna basını şehir merkezinde bazı binalardan duman yükseldiğini aktardı

Ukrayna basını, sabah saatlerinde Dnipro ve Lviv şehrinde de saldırılar düzenlendiğini aktardı. Ukrayna Genelkurmay Başkanı, Rusya'nın bu sabah Ukrayna şehirlerine 75 roket saldırısı düzenlediğini, 41'inin etkisiz hâle getirildiğini açıkladı. 

Zelenski: Maalesef ölü ve yaralılarımız var

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, saldırılara ilişkin yaptığı açıklamada, "Savaşın 229. gününde bizi yok etmeye, yeryüzünden silmeye çalışıyorlar. Zaporijya'da evlerinde uyuyanları, Kiev'de ve Dnipro'da işe gidenleri öldürdüler" dedi.

Zelenski, Maalesef ölü ve yaralılarımız var" dediği açıklamasında,vatandaşlardan sığınaklardan ayrılmamalarını istedi. 

Zelenski'nin Telegram'dan yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:

"Bizi yok etmek, yeryüzünden silmek istiyorlar. Zaporijya'da evinde uyuyan insanımızı yok etmek, Kiev ve Dnipro'da işlerine gidenleri öldürmek istiyorlar. Ukrayna'nın genelinde hava alarmı durmuyor. Füzeler vuruyor. Maalesef ölü ve yararlılarımız var. Lütfen sığınaklardan ayrılmayın. Kendiniz ve sevdiklerinize bakın. Güçlü olalım.".

Ukrayna İçişleri: Kiev'de 8 kişi hayatını kaybetti

Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Kiev'e yapılan son saldırılarda ilk belirlemelere göre 8 kişinin öldüğünü 24 kişinin yaralandığı bildirildi.

 

Ukrayna kamu yayıncısı Suspilne’e açıklama yapan acil müdahale hizmetleri, patlamalar sonucu ölenler ve yaralananlar olduğunu söyledi.

 
Ukrayna'nın AB Büyükelçisi Matti Maasikas, "Şu an Kiev şehir merkezi" diyerek fotoğraf paylaştı

 

Kiev'e yönelik füze seslerinin duyulduğu sırada BBC muhabirinin canlı yayında olduğu görüldü.

Ukrayna basını: Lviv ve Dnipro'ya da saldırılar düzenlendi

Ukrayna basını, sabah saatlerinde başkent Kiev'in yanı sıra Lviv, Dnipro şehirlerine saldırılar düzenlendiğini bildirdi.

TIKLAYIN - Ukrayna'da sabah saatlerinde Kiev, Lviv, Dnipro şehirlerine saldırılar düzenlendi

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujniy, "Rusya bu sabah 75 roket fırlattı, 41 tanesi hava savunmamız tarafından etkisiz hale getirildi" dedi. 

Zelenski: Zaman ve yerler özellikle seçilmiş

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya'nın bu sabah yaptığı füzeli saldırılarda özellikle sivil halkı hedef aldığını söyledi. 

Başkent Kiev dahil olmak üzere çeşitli Ukrayna kentlerine yapılan saldırılar hakkında konuşan Zelenski, Rus kuvvetlerinin enerji erzaklarını ve insanları hedef aldığını ifade etti. 

"Bugün zor bir sabaha uyandık" diyen Zelenski, düzinelerce füzenin yanı sıra İran yapımı 'kamikaze dronları' Shahid'lerin de kullanıldığını ifade ederek, "İki hedefleri var; Ülke genelindeki enerji kurumları (...) Panik ve kaos istiyorlar, enerji sistemimizi yok etmek istiyorlar" diye konuştu.

Zelenski, "İkinci hedef ise insanlar. Olabildiğince çok zarar verecek zaman ve yerleri özel olarak seçmişler. Bugün sığınaklarda kalın. Her zaman güvenlik kurallarını uygulayın" dedi.

Zelenski, "Ukrayna bu düşman gelmeden önce de buradaydı, gittikten sonra da burada olacak" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'ya saldırılar sonrası Putin'den açıklama

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu sabah Ukrayna’nın enerji, askeri ve iletişim altyapısına yönelik uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlarla saldırı gerçekleştirdiklerini söyledi. Putin, Ukrayna’nın Rusya’ya yönelik” terör eylemlerinde” bulunduğunu söyleyerek Moskova’nın yanıtının “sert olacağını” vurguladı.

Putin şu ifadeleri kullandı: “Topraklarımız üzerinde terör eylemleri girişleri devam ederse Rusya’nın yanıtı sert olacak ve yanıtın ölçeği Rusya Federasyonu için oluşan tehdit seviyesine uygun olacak. Kimsenin bundan şüphesi olmamalı.”

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da Ukrayna’da birden fazla şehre yönelik saldırıların “özel askeri operasyon” kapsamında olduğunu söylemişti.

Rusya'nın eski devlet başkanı, şimdiki Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev de saldırılarla ilgili "İlk bölüm oynandı. Devamı da olacak" ifadelerini kullandı. 

Kerç Köprüsü'ndeki patlama

Kiev'de meydana gelen patlamanın cumartesi günü Kırım'daki Kerç Köprüsü'nde yaşanan patlamanın ardından gelmesi dikkati çekti. Rusya ile 2014'te yasa dışı ilhak edilen Kırım arasında yer alan Kerç Köprüsü'nde, cumartesi günü bir kamyondaki patlama sonucu yakınında yakıt taşıyan trenin vagonlarında yangın çıkmış, köprüde hasar oluşmuştu. Patlamada, 3 kişi hayatını kaybetmişti.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya ile Kırım arasındaki köprüde meydana gelen patlamanın "başlangıç" olduğunu açıklamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım köprüsünde meydana gelen patlamanın Ukrayna istihbaratı tarafından yapıldığını söylemişti.

TIKLAYIN - Putin'den Kırım Köprüsü'ne yapılan saldırı hakkında: Bunu düşünen, gerçekleştiren ve sipariş eden Ukrayna istihbarat servisidir

Ayrıntılar geliyor…