Dünya

Kiev'de başkomutan krizi: Zelenski, Zalujni'yi görevden almak istiyor; general direniyor

31 Ocak 2024 08:37

T24 Dış Haberler

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi devam ederken Kiev'de yeni bir kriz kaynıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, işgale karşı savaştaki en üst düzey ordu kumandanı Valeri Zalujni'nin istifasını istedi. Popüler generalin bu talebi reddettiği ve Zalujni'nin direkt olarak görevden alınmasının gündemde olduğu belirtildi. 

Ukrayna'nın yaz aylarında başlattığı karşı saldırının Rusya'yı işgal altındaki topraklardan beklenen seviyede itememesiyle Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Zalujni ile Zelenski arasındaki gerilim, ülkenin ana gündem başlıklarından biri haline gelmişti. Ancak yine de birçok kişi, Zalujni gibi popüler bir ismin görevden alınmasının gündeme gelmesini beklemiyordu. 

Generale yakın bir muhalefet milletvekili olan Oleksi Gonçarenko, The Guardian'a yaptığı açıklamalarda, "Dün (Pazartesi) Devlet Başkanı, Zalujni'den istifasını istedi ancak o bunu reddetti" dedi.

İkilinin yaşadığının kişilik çatışması olduğunu belirten Gonçarenko, "Ben kişisel olarak bunun kötü bir fikir olduğunu düşünüyorum. İkisi arasında temelde çok büyük farklar yok ama Zelenski kampı, Zalujni'nin askeri değil siyasi açıklamalar yaptığını düşünüyor" dedi.

Pazartesi akşamı Zalujni'nin görevden alınacağı iddiaları sosyal medyada yaygınlaştı. Savunma Bakanlığı, bu iddiaları yalanladı. 

Zalujni'nin görevi bırakmayı reddetmesi, süreci karmaşıklaştırdı. Gonçarenko, Zelenski'nin komutanı görevden alabilmek için Savunma Bakanı'nın desteğine ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.