Dünya

Keşmir'de gerilim tırmanıyor: Yerel siyasetçiler hakkında ev hapsi kararı alındı, telefonlar servis dışı

05 Ağustos 2019 11:54

T24 Dış haberler

Hindistan'ın özerkliğini kaldırma yasa tasarısını parlamentoya sunduğu Keşmir'de merkezi hükümet birçok siyasetçi hakkında ev hapsi kararı aldı. 

The Guardian'ın aktardığına göre Keşmir'de telefon ve internet hizmetleri şu anda çalışmıyor. Bölgede halkın toplanması yasaklandı ve okullar geçici süreyle tatil edildi. 

Delhi geçtiğimiz günlerde Keşmir'e bin ek asker gönderme kararı almıştı. Hindistan'da Cemmu Keşmir'e diğer eyaletlerden daha fazla özerklik tanıyan anayasanın 370. maddesinde değişiklik yapılması için bugün parlamentoya teklif sunuldu. 

Günün erken saatlerinde eski Cemmu Keşmir başbakanı Mehbuba Mufti ve Halkın Konferansı Genel  Başkanı Sajjad Lone ev hapsine alındıklarını açıkladı. Pazar akşamı bölgenin önde gelen siyasetçilerinden eski başbakan Omar Abdullah hakkında ev hapsi kararı alınacağına inandığını söylemişti. Bu kararların bölgede oluşabilecek "kargaşa"yı engellemek için alındığı belirtiliyor. 

Cemmu Keşmir'in siyasi liderleri pazar günü bir toplantı gerçekleştirmiş ve bölgenin özel konumunu korayacaklarına dair söz vermişti. 

Müslümanların çoğunlukta olduğu Keşmir'in yasal durumunun değişmesi halinde bölgenin demografisinde ciddi bir değişim yaşanabileceği konuşuluyor. Tanınan haklar bölgede yaşamayan insanların Cemmu Keşmir'den toprak almasını engelliyordu.

Keşmir sorunu

İngiltere 1947'de Hindistan'dan çekilirken prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde bulunuyor. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim durumda. Hindistan ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, halen Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek eyalet özelliği taşıyor. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan, halk oylamasına sıcak bakmazken Pakistan, BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmasını istiyor.