Dünya

Keşmir'de çatışma: 2 kişi öldü

Cammu Keşmir'de protestolar devam ediyor

21 Ağustos 2019 08:52

Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilimin merkezi Keşmir'de dün bir silahlı çatışma yaşandı. Hindistan güvenlik güçleri bir 'şüpheli militanı' öldürdüklerini açıkladı. Çatışmada polislerden birinin de öldüğü öğrenildi. 

Hindistan'ın  Cammu Keşmir'e diğer eyaletlerden daha fazla özerklik tanıyan yasayı kaldırmasının ardından başlayan gerilim Narendra Modi hükümetinin Müslüman çoğunluklu bölgeye dışarıdan gelenlerin mülk alması ya da kamu görevlerine getirilmesi yasağını kaldırmasıyla şiddetlendi. 

Cammu Keşmir'de başlayan protestolar binlerce ek paramiliter birliğin bölgeye gitmesiyle devam ediyor. Hindistan polisinin aktardığına göre militan gruplar polislere saldırıyor. 

Cammu Keşmir'de neler oluyor?

İngiltere, 1947 yılında Hindistan’dan çekilirken Keşmir’i de Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Keşmir halkı, Pakistan ile birleşmek kararı alsa da dönemin prensi tercihini Hindistan’dan yana kullandı. Nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman olan Keşmir halkının karara karşı çıkmasının ardından Hindistan ve Pakistan bölgeye asker gönderdi ve iki komşu 1947 yılında ilk kez savaştı. 

Günümüzde ise Hindistan Keşmir’in yüzde 45’ini Pakistan ise yüzde 35’ini kontrol ediyor. Hindistan kontrolündeki bölgelere "Cammu Keşmir", Pakistan ise kendi kontrolündeki Keşmir'e "Azad Keşmir" adını verdi. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 1948 yılında aldığı kararla Keşmir’in askerden arındırılmasına karar verdi.