Gündem

"Keşif yaptığı" iddiasıyla tutuklanarak hakkında dava açılan belgeselci Sibel Tekin için bilirkişi raporu: “Keşif yaptığı bulgusu yok”

Belgesel yönetmeni Sibel Tekin’in “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davada, mahkemenin talep ettiği ikinci bilirkişi raporu tamamlandı. İlk raporda yer alan bulguya paralel biçimde, ikinci raporda da Tekin’in polis ve cezaevi araçlarını özellikle çektiğine yönelik bir bulgu bulunmadığı kaydedildi

02 Ekim 2023 15:19

“Karanlıkta Başlayan Hayat” belgeseli için sabah saatlerinde işe giden insanları çekerken ihbar edilen, polis ve cezaevi aracını çekerek "terör örgütü adına keşif yaptığı” iddiasıyla dava açılan belgeselci Sibel Tekin hakkında hazırlanan ek bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Tutuklanan ve bir süre cezaevinde kalan Tekin hakkındaki raporda, "keşif yaptığına" yönelik bir bulgu olmadığı vurgulandı.

“Özellikle polis aracı ve servis aracını çeken bir kayıt yok”

3 Ekim’de görülecek duruşma öncesi mahkemeye sunulan 4 sayfalık ek bilirkişi raporunda, Tekin’e ait bir adet flash belleğin içindeki görüntüler arasından ihbar günü çekilen 6 video kaydının yeniden incelendiği belirtildi.

Rapora göre, bilirkişi, 15 Aralık 2022 tarihinde 06:45 ile 06:55 saatleri arasında Tuzluçayır mevkiinde çekilen videoları inceledi. Raporda, incelenen altı videonun hiçbirinde polis ve cezaevi araçlarının özellikle çekildiğine yönelik bulguya rastlanmadığı, kamera açısına giren polis araçları ile diğer araçlardan hiçbirinin kamera ile takibinin yapılmadığının görüldüğü, hiçbir araca zoom yapılmadığının ve özellikle polis aracı veya belirli bir servis aracının kaydının yapılmadığının tespit edildiği vurgulandı.

Bilirkişi, polis araçlarının geçecekleri güzergâhın belirlenerek kayda alınıp alınmadığının tespitinin de mümkün olmadığını belirtti.

İhbara konu cezaevi aracında resmi plaka ve yazı yok

Raporda, Tekin’in özellikle çektiği iddia edilen cezaevi personelini taşıdığı söylenen servis aracında yazı, resmi plaka veya sticker bulunmadığına dikkat çekildi.

Sincan F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğüne ait personeli taşıyan servis aracına ilişkin marka, model veya plaka numarası da belirtilmediği için aracın tespit edilemediğinin anlatıldığı raporda, bu nedenle kadraja farkında olmadan girip girmediğinin de incelenemediği kaydedildi.

İlk bilirkişi raporu: Okul servisi, toplu taşıma araçları ile çevredeki şahısları çekmiş

24 Mayıs tarihinde hazırlanan 17 sayfalık ilk bilirkişi raporunda, görüntülerde park ve seyir halinde bulunan sivil araçlar, okul servisi, özel halk otobüsü, dolmuş gibi diğer toplu taşıma araçları ile çevrede bulunan şahısların olduğuna dikkat çekildi. Bir polis aracının kayıt sırasında sadece 9 saniye kamera açısına girdiği aktarılan raporda, ihbara konu cezaevi aracı için de  resmi araç olduklarına ilişkin herhangi bir yazı, resmi plaka veya sticker bulunmaması nedeniyle özellikle kayda alınıp alınmadığının tespit edilemediği belirtildi.

Savcı, örgüt adı belirtmeden “örgüt üyeliği”nden ceza istedi

Belgesel yönetmeni Sibel Tekin, “Karanlıkta Başlayan Hayat” belgeseli için 15 Aralık sabah saatlerinde Ankara’nın Tuzluçayır semtinde yaptığı çekimi tamamladıktan sonra ihbar edilmiş, 16 Aralık’ta ev baskınıyla gözaltına alınarak, 17 Aralık’ta da tutuklanmıştı.

İddianamede, “belgesel adı altında örgüt talimatıyla keşif yaptığı” öne sürülen Tekin’in hangi örgüte üye olduğu belirtilmemiş; buna rağmen Tekin’in örgüt üyeliği”nden cezalandırılması istenmişti. 30 Ocak’tan bu yana tutuksuz yargılanan Tekin’in ilk duruşması 23 Şubat’ta görülmüştü.