Gündem

Kerberos sıcağı nedir, nereden geliyor? Kerberos sıcağının tehlikeleri neler, hangi bölgelerde görülecek?

Başta Türkiye olmak üzere birçok Avrupa ülkesi, kerberos sıcağı ile karşı karşıya kalacak. Dante’nin Inferno eserinde üç başlı köpek olarak geçen Kerberos’tan adını alan sıcak hava dalgası, İtalya’da bir kişinin ölümüne neden oldu. El Nino hava olayından sonra Kerberos sıcakları tehlikesi yaşanıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden uyarı üstüne uyarı geliyor. Hafta sonu ise son 20 yılın sıcaklık rekoru bekleniyor. Peki, Kerberos sıcağı nedir, nereden geliyor? Kerberos sıcağının tehlikeleri neler, hangi bölgelerde görülecek?

14 Temmuz 2023 11:16

Kerberos sıcağı nedir, nereden geliyor? Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden kerberos sıcak hava dalgasına karşı kırmızı alarm verdi. Avrupa Birliği Uzay Ajansı'ndan “Güneyden gelen Kerberos (adını Dante'nin Inferno'daki canavardan almıştır) adlı bir antisiklon - yüksek basınç alanı - İtalya'nın büyük bölümünde sıcaklıkların 40°C'nin üzerine çıkmasına neden olacak” açıklaması geldi. Haberlerin ardından Kerberos sıcağı ile ilgili detaylar merak edildi. Kerberos sıcağı Türkiye’de dahil tüm Avrupa’yı etkisi altına aldı. AKOM’dan ise metropol İstanbul için uyarılar geldi. Hafta sonuna dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Peki, Kerberos sıcağı nedir, nereden geliyor? Kerberos sıcağının tehlikeleri neler, hangi bölgelerde görülecek?

Kerberos sıcağı nedir, nereden geliyor?

Kerberos sıcak hava dalgası, yoğun sıcak hava kütlesinin atmosferde hareketidir. Bu tarz bir sıcak hava dalgası, genellikle yüksek basınçla ilgilidir ve geniş bir alana yayılabilir.

Kerberos sıcağı, yüksek basınçlı bir sistemden havanın aşağı doğru hareket eder ve havayı ısıtarak sıcak hava kütlesi oluşturur. Bu kütle, atmosferdeki rüzgarlar ve jet akıntıları tarafından taşınıp yayılabilmektedir.

Kerberos sıcak hava dalgası, başta çöllerde ya da sıcak iklim bölgeleri başta olmak üzere genellikle yaz aylarında sıklıkla görülür. Kerberos, yüksek sıcaklık ve düşük nem oranları ile alakalıdır.

Kerberos sıcaklıklarının tehlikeleri neler?

Kerberos sıcaklığı, hava kalitesini ve tarımı olumsuz etkileyebilir. Enerji talepleri artabilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir.

Sıcaklık verileri ve hava durumu gözlemleri kullanılarak belirlenen kerberos sıcağının oluşması durumunda, halkın gerekli önlemleri alması ve aşırı sıcaklığa karşı tedbirli olması gereklidir.

Kerberos sıcak hava dalgası nerelerde görülecek?

Avrupa’yı etkisi altına alan kerberos sıcak hava dalgası ile ilgili MGM’den uyarılar geldi. 14 Temmuz 2023 tarihinde hava sıcaklığının Antalya, Aydın ve Manisa’da 43 dereceye ulaşması bekleniyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından paylaştığı gönderisinde sıcak hava konusunda uyarıda bulundu. Koca, “Sıcak çarpması ciddi bir klinik durumdur. Yaşlılar ve çocuklar, diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi kronik rahatsızlıkları olanlar sıcak çarpmasında yüksek risk grubundadır. Bu gruptakilerin sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz.”İfadelerini kullandı.