Dünya

Kenya'da protestocular parlamentoya girmeye çalıştı, polis ateş açtı: En az 5 ölü

26 Haziran 2024 11:30

T24 Dış Haberler

Kenya'nın başkenti Nairobi'de protestocular, milletvekillerinin vergilerin yükseltilmesini öngören tasarıyı geçirdiği sırada parlamento binasına girmeye çalıştı. Polis, protestoculara ateş açtı. 

Reuters'ın aktardığına göre salı günkü olaylarda 5 kişi hayatını kaybetti. Kalabalığı kontrol altına almak için tazyikli su ve biber gazı kullanan polisi, kontrolü sağlayamayınca ateş açtığı belirtildi. 

Bir sağlık görevlisi ise polisin açtığı ateş sonucunda 10 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Reuters'a konuşan Davis Tafari isimli bir protestocu, "Parlamentoyu kapanmasını ve tüm milletvekillerinin istifasını istiyoruz. Yeni bir hükümetimiz olacak" dedi. 

Hayat pahalılığıyla mücadele eden Kenya'da göstericiler, vergilerin artırılmasına karşı çıkıyor. Birçok protestocu, Cumhurbaşkanı William Ruto'nun da istifasını istiyor. 

Ülkede protestolar ve göstericiler ile polis arasındaki çatışmalar geçen hafta başladı. Başka şehir ve kasabalarda da benzer olaylar yaşandı.

Geçen perşembe, ülkenin çeşitli noktalarındaki eylemlerde bir kişi öldürüldü ve en az 200 kişi yaralandı.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre son 5 günde protestolara katıldığı iddia edilen en az 12 kişi kaçırıldı. 

Protestolarda dijital aktivizm önemli rol oynuyor. Genç Kenyalılar hem vergilerin yükseltilmesine X ve TikTok gibi platformlardan tepki gösteriyor, hem de eylemleri bu platformlar üzerinden organize ediyor.