Gündem

Kemal Kurkut’u vuran polis, beraat etti

17 Ocak 2023 14:23

Diyarbakır'da 2017'de gerçekleştirilen Nevruz kutlamaları sırasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un polis kurşunuyla öldürülmesi davasında yargılanan sanık polis hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verildi.

Diyarbakır'da 2017 yılında Nevruz kutlamalarının yapıldığı alana girmeye çalışan İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisi Kemal Kurkut, polis kontrol noktasında üst araması sırasında polislerle tartışmış, üstünü aramak isteyen polislere, “çantamda bomba var hepinizi öldüreceğim” dediği iddia edilmişti.

Sözcü'nün haberine göre, Kurkut daha sonra elindeki bıçakla alana doğru koşunca, “Canlı bomba olma ihtimali” iddiasıyla açılan ateş sonucu öldürülmüştü. Kamera görüntülerinde Kurkut'a ateş açtığı belirlenen polis Y.Ş. hakkında dava açılmıştı.

Beraat kararı

Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılanan polis hakkında, savcı, sanığın olay anındaki durumu ve atış sayısı dikkate alındığında aşırılığa kaçarak silah kullanıldığına dikkat çekerek, “Bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçundan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Ancak mahkeme beraat kararı verdi. Bir üye hâkim ise merminin yerden sekme sonucu Kurkut'a isabet ettiğini ve bu nedenle öldüğünü, her ne kadar mermi çekirdeği ve nüvenin deforme olduğu için sanığın silahından çıktığına dair ATK raporuna göre tespit yapılamadığından beraat kararı verilmiş ise de, görüntü kayıtları ve bilirkişi raporlarında sanığın tespit edildiğini, bu nedenle beraat verilmesi yönündeki çokluğun kararına katılmadığı yönünde karara muhalefet şerhi yazdırdı.

İstinaf, kararı bozdu

Diyarbakır Bölge İstinaf Mahkemesi de, polis Y.Ş.'nin dur ihtarında bulunması ve diğer polislerin havaya ateş etmesine rağmen Kurkut'un görüntülerden de anlaşılacağı üzere elinde bıçakla koşmaya devam ettiği, onu durdurmak için yere doğru ateş edilince yerden seken merminin Kurkut'a isabet ederek hayatını kaybettiği belirtti.

İstinaf Mahkemesi, polisin zor ve silah kullanma yetkisi hiç tartışılmadan, sanık hakkında beraat kararı verilmesinin hukuka aykırı olduğunu, fakat bağlayıcı emrin yerine getirilerek polisin silah kullanma yetkisi şartları oluştuğundan beraat yerine hakkında ceza verilmesine yer olmadığına dair karar verilmesi gerektiğine hükmederek, kararı bozup, dosyayı yerel mahkemeye iade etti.

Bugün yeniden görülen davada müdahil avukatlar, sanık polisin doğrudan kastla adam öldürmek suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme ise istinafın bozma kararına uyarak, sanık polis Y.Ş. hakkında bu kez ceza verilmesine yer olmadığına dair karar verdi.

HDP'li Paylan'dan karara tepki

HDP milletvekili Garo Paylan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda karara tepki göstererek, "Kemal Kurkut’u bir Newroz günü katleden polis beraat etti. “Kürt sorunu nedir?” diyen bu fotoğraflara bir daha baksın…" ifadesini kullandı.