Dünya

"Kediler, bin yıldan uzun zaman önce göçebe çobanların evcil hayvanı olmuş"

17 Temmuz 2020 13:23

T24 Dış Haberler

Kedilerin bin yıl önceden beri çobanlar için evcil hayvanlar olabileceğini gösteren bir araştırma yayımlandı. Kazakistan'ın güneyinde bulunan bir kedi iskeletinin göçebe bir Türk boyu olan Oğuzlar'ın kediyi evcil hayvan olarak beslediği sonucuna ışık tuttuğu belirtildi. 

CNN'in Science Reports dergisinden aktardığına göre, Kazakistan'ın güneyindeki İpek Yolu üzerinde bulunan kedi iskeleti incelendiğinde kedilerin bin yıldan uzun bir zaman önce göçmen çobanların evcil hayvanı olabileceğine dair işaretler bulundu. 

Almanya'daki Martin Luther Üniversitesi'nden araştırmayı yürüten bilim insanı Ashleigh Haruda, kedilerin geçmişine ışık tutan iskeletlerin tamamını bulma şansının çok nadir olduğunu söyledi. Haruda, "Roma, Mısır gibi bazı eski medeniyetlerin kedileri evcil hayvan olarak tuttuğunu bilsek de bu yerler ve dönem dışında kedilerin durumu hakkında pek bilgimiz yoktu. Bu nedenle bu bulgular geçmişte insanların hayvanlara nasıl davrandığını anlamamız için bize yardımcı oldu" dedi. 

 
Roma'daki Sapienza Üniversitesi'nden doktora sonrası araştırmacı Claudio Ottoni, Batı Afrika'daki evcil kedilerin kökeni üzerine yapılan bir başka araştırmada çalıştı. Ottoni de İpek Yolu'nda bulunan kedi iskeletlerinin nadir olduğunu ve bölgede evcil kedilerin varlığının bir kanıtı olduğunu söyledi.
 
Kemikbilimin bir hayvanın hayatı üzerinde çok şey anlattığını söyleyen bilim insanları aşağıdaki iskeleti inceledi. Haruda, "Kemikler yalnızca hayvanın ne olduğunu söylemiyor aynı zamanda atalarını, nelerle beslendiğini anlamamızı sağlıyor" dedi. 
 
Remains of the cat found in Dhzankent are shown here.
 
Araştırma, kedinin büyük bir ihtimalle göçebe bir Türk boyu olan Oğuzlar'a ait olduğunu gösterdi. Haruda, "Onların göçebe olduklarını, yaşamak için koyun, keçi ve atlara ihtiyaç duyduklarını biliyoruz" dedi. Haruda, "Bölgede bir kedi bulunması ilginç çünkü Oğuzlar genelde işlerine yarayan hayvanları yanlarında tutardı, örneğin köpekler sürüleri koruması için tutulurdu" dedi. Haruda, kedinin evcil olarak beslendiği sonucuna vardıklarını söyledi.