Gündem

Yönetmen Kazım Öz'ün avukatı: Tanık ifadelerini değiştirmedi, savcılık ara karar yanıtlarını beklemeden mütalaa verdi

05 Şubat 2020 18:01

'Bahoz' ve 'Zer' filmlerinin yönetmeni Kazım Öz hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla Tunceli 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tanığın ifadelerini değiştirdiği yönündeki haberler yalanlandı.

T24'e konuşan Kazım Öz'ün avukatı Kürşat Bafra, tanığın emniyette verdiği ilk ifadesini mahkemede de yinelediğini söyledi. Tanığın emniyetteki ifadesinin Öz'ü sinemacı kimliği ile tanıdığı yönünde olduğunu belirten Avukat Bafra, "Tanığın mahkemede önceki beyanlarını açıklayıp sorulara yanıt vermesi ilk ifadesinin anlaşılır olmasını sağladı" dedi.

Tanık ilk ifadesinde de, Kazım Öz'ü sinemacı kimliğiyle tanıdığını, bunun haricinde bir tanışıklığının bulunmadığını, iddia edildiği şekilde yasa dışı herhangi bir faaliyetinden de haberdar olmadığını söylemişti.

Davada Öz'ün BDP( HDP öncesi kapatılan parti) Siyaset Akademisi'ne katılması, Gezi eylemlerinde yer alması ve bazı telefon konuşmaları suçlamalara delil olarak öne sürülüyor.

Avukat Bafra, soruşturmanın 2011 yılında başladığını ve soruşturmanın ilk 3 yılında Öz aleyhine bir delil bulunamadığını belirterek "Öz'ün telefon konuşmaları dinlenmeye başlandı.Müvekkilimiz dokuz sene kendisinin bilgisi olmadan soruşturulmuş, dokuz yıllık sürecin ardından tatmin edici herhangi bir hukuka aykırı eylemi tespit edilemediğinden, 2018 yılında yalnızca Kazım Öz'ü sinemacı olarak tanıdığını belirtmekten ibaret olan tanık beyanı, sanki yeni bir delilmiş gibi gösterilerek gözaltına alınmış, sonrasında iddianamesi hazırlanarak yargılanmasına başlanmıştır" dedi.

Avukat Bafra, 4 Şubat'taki son duruşmada ara karar yanıtlarının gelmesini beklemeden savcılığın esas hakkında mütalaa sunduğunu söyledi.

"Savcının değiştirilmesini talep edeceğiz"

Savcılığın yargılamanın sonuna gelinmiş gibi davrandığını ve görüşünün davanın daha başlarında oluştuğunu vurgulayan Bafra, "Savcılık iddianamesi ve mütalaası, BDP Siyaset Akademisi'ndeki eğitime Kazım Öz’ün de katıldığı saptamasına dayanıyor. Müvekkilimin o tarihlerin bir bölümünde yurtdışında sinema festivalinde olduğunu pasaport kayıtları da dahil olmak üzere pek çok belgeyle ispatlamıştı. Yine o tarihler içerisinde Küçükçekmece Belediyesi’nin açtığı Atıf Yılmaz Sinema Okulu’nda periyodik olarak ders verdiği de o belgeler ile ortaya konmuştu. Ama savcı, bu belgelere inanmıyor ve ceza talebinde bulunuyor. Biz bu aşamada adil yargılanma hakkında, nesnelliğini yitirmiş olan savcının değiştirilmesini talep edeceğiz. Ayrıca Kazım Öz'ün bir yıldır süren adli kontrol kapsamında İstanbul'daki imza atma yükümlülüğü mahkemece kaldırılmıştır" diye konuştu.

"Tanık ifadesini değiştirmedi"

Medyada tanığın ifadesini değiştirdiği yönünde haberlerin yer aldığını ancak böyle bir durum bulunmadığına dikkat çeken Bafra, "Zaten ilk ifadesinde tanığa bir dizi fotoğraf gösterilmiş, yalnızca bu fotoğrafta yer alan kişileri tanıyıp tanımadığı sorulmuştur. Sadece fotoğraftaki kişiyi tanıyor olması, kolluk ve savcılık tarafından aleyhe bir delil gibi gösterilmeye çalışılmıştır" şeklinde konuştu.