Dünya

Kazakistan'ın başkentinin adı yeniden Astana oluyor

Tokayev, başkentin adının Nursultan'dan Astana'ya geri çevrilmesini onayladı

14 Eylül 2022 11:07

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ismi Nursultan olarak değiştirilen başkentin isminin yeniden Astana olmasını onayladı.

Kazakistan Parlamentosu'nun alt kanadı olan Meclis’te ülkenin başkentinin eski ismi olan Astana’yı yeniden alması önerisinde bulunmuştu.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ruslan Celdibay tarafından bugün yapılan açıklamada, konuya ilişkin cumhurbaşkanının bilgilendirildiği kaydedildi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Celdibay, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev tarafından kabul edildiğini aktardı.

Kazakistan’ın eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ülkeyi Sovyetler Birliği altında ve 1991’deki bağımsızlığından sonra yaklaşık 30 yıl yönettikten sonra 2019 Mart ayında görevinden istifa etmişti. Görevi devralan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Nazarbayev’in isminin başkente verilmesini önermişti.

Nazarbeyev, istifasından sonra ülke yönetiminde ve iktidar partisinde kritik bir rol oynamayı sürdürmüştü. Tokayev, ocak ayında ülkede çıkan şiddetli protestoların ardından Nazarbayev’i bu görevlerden almıştı.