Dünya

Kazakistan'dan Moskova'yı kızdıracak bir açıklama daha: "Rusya'daki umutsuz durumdan kaçanların güvenliğini sağlamak durumdayız"

27 Eylül 2022 11:18

T24 Dış Haberler

Rusya'nın en yakın müttefiklerinden eski Sovyet cumhuriyeti Kazakistan'ın Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, kısmi seferberlik ilanının ardından Rusya'yı terk edip Kazakistan'a gelen Rusların güvenliğini sağlayacaklarını söyledi. 

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı basın servisine göre Tokayev, "Son günlerde buraya Rusya'dan çok insan geldi. Çoğu umutsuz bir durum sebebiyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kaldı. Onlara bakmalı ve güvenliklerini sağlamak zorundayız" dedi. 

Tokayev, "Bu siyasi ve insani bir sorun" dedi. 

Moskova'nın Ukrayna'yı işgalini de kınayan Kazak lider, Astana'nın Ukrayna'da yapılan ilhak referandumuna destek vermeyeceğini de bir kez daha vurguladı. 

Tokayev, "Devletlerin toprak bütünlüğü dokunulmaz olmalıdır. Bu temel bir prensiptir" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından askerlik çağındaki birçok erkek kara sınırını kullanarak Kazakistan'a geçmişti. 

Kazakistan, dün yapılan açıklamayla Rusya yanlısı yetkililerin Ukrayna'da dört bölgede düzenlediği referandumların sonuçlarını tanımayacaklarını  belirtmişti.