Siyanür nasıl sızdı?
Siyanür sızıntısına sebep olan baraj 1998'de, Romanya hükümeti ve Avustralyalı bir şirket tarafından ortak olarak kurulmuştu. Olayın ardından barajın dayanıklılığı tartışılırken Romanya hükümeti barajda yaşanan patlamanın sebebini 'olağan dışı hava koşulları' olarak açıkladı.
Felaketten bir yıl önce Romanya Çevre Bakanlığı, Baia Mare'de yer alan maden işletmesinin eski çalışanları tarafından güvenlik endişesiyle uyarılmıştı. Eski çalışanlar, maden işletmesinin inşası sırasında ciddi eksiklikler olduğunu söylemişti.
Hasarın boyutu
Avrupa Çevre Birimi, kazayı 'bölge nehirlerinin başına gelebilecek en kötü senaryo' olarak tanımladı. Siyanürün doğaya, insan yaşamına verdiği zarar, olayın Çernobil'den sonra Avrupa'nın en büyük felaketi oldu.
Kazanın ardından Greenpeace raporu
Kazanın ardından bir rapor yayımlayan Greenpeace, Romanya'da bulunan Baia Mare Aurul altın madeninin başka bir felakete yol açılmaması için kapanması gerektiğini vurgularken, maden şirketinin tüm hasardan sorumlu tutulup maliyeti karşılaması gerektiğini açıkladı. Greenpeace, madencilik için uluslararası kuralların uygulanması gerektiğini söyledi ve kuralları hatırlattı:
- Maden şirketleri, insanlar ve çevre için bütün risklere yönelik güvence vermeli.
- Özel koruma bölgelerinde ve nüfusun yoğun olduğu yerlerde madencilik yasak olmalı.
- Madencilik operasyonları için belli standartlar belirlenmeli.