Gündem

Kayyım 141 lise öğrencisinin zorunlu stajını iptal etti

Staj başvurularının iptali için "bütçe yetersizliği" gerekçe gösterildi

19 Eylül 2019 13:57

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne (DBB) atanan kayyım Hasan Basri Güzeloğlu, meslek liselerinde okuyan 141 öğrencinin kabul edilen staj başvurularını “bütçe yetersizliğini” gerekçe göstererek iptal etti. 

Diyarbakır'da bulunan meslek liseleri son sınıf öğrencileri, zorunlu olan stajlarını yapmak üzere görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı Selçuk Mızraklı döneminde belediyeye başvuruda bulundu. Başvurular üzerine 96 öğrencinin DBB’de, 41 öğrencinin de Diyarbakır Su ve Kanalizasyon (DİSKİ) Genel Müdürlüğü’nde staj görmesine karar verildi. 
 
Öğrenciler staja başlama hazırlıkları yaparken, kayyım atanan DBB’den “stajların durdurulduğuna” dair duyumlar aldı. Bunun üzerine eğitim-öğretim yılı başlamadan DBB’ye velileriyle giden öğrencilere, “Şu an stajlar durdurulmuş” yanıtı verildi. Bu yanıttan birkaç gün sonra da 141 öğrenci için “bütçe yetersizliği” gerekçe gösterilerek, staj görme kararı iptal edildi.  
 

"Başvurumuz kabul edildi"

Bu öğrencilerden biri olan, Yenişehir ilçesi Şehitlik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde okuyan 17 yaşındaki Arjin Demirbaş, staj için yaptıkları başvurunun kabul edildiğini belirterek, "Biz daha kayyum atanmadan önce babamla gidip staj için kayıt yaptık. Listede de ismim çıktı. Her şey tamamdı, bize ‘Okulun açılmasına bir hafta kala gel belgelerini verelim’ denildi. Okula bir hafta kala kimse aramadı, okula 5 gün kala kendim belediyeye gittim. Bana ‘Kayyum atanmasından dolayı sistem oturmamış. Bir hafta gecikmeli olacak, siz okul açıldığı gün gelin buraya bilgi alın’ dediler. Okulun açıldığı gün bir arkadaşımla gittik. Onun ismi vardı, benim yoktu. Başta 19 kişi çıkardılar" dedi.
 
Stajların iptali için kendilerine “bütçe yetersizliği” gerekçe olarak gösterildiğini anlatan Demirbaş, “Staj yapacak yer bulamadık, babamla dilekçe verdik, dilekçenin onaylanıp onaylanmadığını öğrenmek için gittiğimde ise bütün stajyerlerin atıldığını söylediler. 96 kişi belediyede, 45 kişi ise DİSKİ'den atıldı" diye konuştu.  

"Sınıfı geçemeyeceğiz"

Demirbaş, 6 aylık stajın 3 ayının zorunlu olduğunu hatırlatarak, staj dönemi boyunca aylık olarak devletin kendilerine 365 lira, belediyenin de yaklaşık 200-300 lira verdiğini söyledi. Demirbaş, stajı yapamamaları halinde sınıfı geçemeyeceklerini kaydederek, bir yıllık emeklerinin çöpe gideceğini söyledi. (MA)