Gündem

Kayyım protestolarında 33. gün :“Kürt meselesi çözülmeden bu ülkenin sorunları çözülmez”

20 Eylül 2019 15:08

İçişleri Bakanlığı’nın kararı ile HDP’li Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyım atamalarına karşı düzenlenen protestolar 33. gününe girdi.  Mardin’deki ‘Demokrasi Nöbeti’nde konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, “Kürt meselesi çözülmeden bu ülkenin sorunları çözülmez” dedi.

Kaçmaz, “3 yıl öncesinde de belediyelere kayyım atanmıştı. Bugün AKP ve MHP faşizmi Kürde ve demokrasiye kaşı gücünü kullanmaktadır. Şunu bilmelidirler; bu iradeye diğer hükûmetler de saldırmış ve sindirmeye çalışmıştır ancak 10 yıllardır bu halk mücadelelerini devam ettiriyor” diye konuştu.

MA’da yer alan habere göre, Kaçmaz, “Kürt meselesi çözülmeden bu ülkenin sorunları çözülemez. AKP ve MHP hükümeti her yerde savaş politikalarına devam ediyor. Yapılan bu kayyum hukuksuzluğu sadece Kürde karşı değil demokrasiye inananlara karşı da uygulanmıştır. Bugün Musa Anter'in açtığı yoldan milyonlar yürüyor. HDP susmadı, susmayacak, Ortadoğu'ya barış getirecek olan parti HDP'dir” ifadesini kullandı.

“İradeyi tanımamak erkek devlet aklının haddi değildir”

Van'daki Demokrasi Nöbetinde konuşan TJA aktivisti Rojbin Bor,  "Eşbaşkanlık kazanımını ‘talimatla’ illegalize etmek, ‘nereden geldiği belli değil’ diye karalamak ve ‘kim seçmiş’ diye iradeyi tanımamak erkek devlet aklının haddi değildir” dedi. 

Van’da Demokrasi Nöbeti’nin 33’üncü gününde Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti kadınlar "Eşbaşkanlık Mor Çizgimizdir" pankartı ile Milli Egemenlik Caddesinden HDP İpekyolu İlçe binasına kadar  sloganlarla yürüdü.

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleri ile Karayazı ve Kulp belediyelerinin eş başkanlarının İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla görevden alınmasının hukuksuzluk olduğunu söyleyen TJA aktivisti Rojbin Bor, “Kayyumun atanması gasptır, zorbalıktır, darbedir” diye konuştu.

Musa Anter de anıldı

Açıklamanın ardından konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, gazeteci-yazar Musa Anter'in demokrasi ve özgürlük şehidi olduğunu belirterek, “Musa Anter’i idam etmek isteyenlerin sonradan kendileri idam edildi. Biz Van’da bir kez daha söz veriyoruz ki onların yollarını takip etmeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.