Gündem

Kayyım atamalarının 6. gününde Diyarbakır'da protestolar devam ediyor | "Direniyoruz, yıkılmadık, ayaktayız"

24 Ağustos 2019 12:59

İçişleri Bakanlığı'nca üç HDP'li belediye başkanının görevden alınarak yerlerine valilerin kayyım atanmasına tepki sürüyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde üç gündür gerçekleştirilen protestolar  Lise Caddesi’nde başladı. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan tarafından yapılan basın açıklamasında, "Direniyoruz, yıkılmadık, ayaktayız" denildi.

Oturma eylemine, HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Meral Danış Beştaş, Saliha Aydeniz, Ayşe Acar Başaran, Dersim Dağ, Remziye Tosun, Garo Paylan, Musa Farisoğulları, Nurettin Maçin, Semra Güzel, Hişyar Özsoy ve Kemal Peköz, görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, ilçe belediye eş başkanları, Barış Anneleri, HDP ve DBP yöneticileri, TJA aktivistleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kadınlar, oturma eyleminde zılgıt çekerken, sık sık "Direne direne kazanacağız" sloganı atıldı.

Bu arada DBB binası önü ve çevresi polis tarafından ablukaya alındı. Elazığ Caddesi ve yan yolları bariyerlerle trafiğe kapatılırken, tüm yollara TOMA’lar konumlandırıldı. Oturma eyleminin yapıldığı Lise Caddesi de polis bariyerleriyle kapatıldı.

"Erdoğan Anayasal suç işledi, iftira attı"

Oturma eyleminin ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan tarafından basın açıklaması yapıldı. "En iyi bildiğimiz şeyi yapıyoruz, direniyoruz" diyen Paylan, "Yıkılmadık, ayaktayız" dedi.

Paylan'ın açıklamaları şöyle:

"Değerli arkadaşlar kötülüğün sıradanlaştığı günlerden aylardan yıllardan geçiyoruz maalesef. Zalim görevini, bildiğini yapıyor, zulmetmeye çalışıyor. Biz de en iyi bildiğimiz şeyi yapıp direniyoruz. Yıllardır zulmedip suç işliyor. Uluslararası anlaşmalara göre suç işliyorlar ama biz de bütün bunlara karşı ne mutlu ki dimdik ayaktayız. Yıkılmadık, ayaktayız arkadaşlar. Milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdılar, eş genel başkanlarımızı hapsettiler, biz direndik. Belediyelerimize kayyum atadılar her şeye rağmen direndik, tekrar seçimlere gittik. Seçimlerde Amed, Mardin, Van iradesini gösterdi. Çok büyük çoğunluklarla tekrar temsilcilerini Meclis'e gönderdi. Belediye seçimlerinde de Amed, Mardin, Van ve tüm Türkiye iradesini gösterdi. Erdoğan maalesef bir kez daha Anayasal suç işlemiştir. Dün akşam yatığı bir konuşmada tekrar eş genel başkanlarımıza iftira atmaktadır. Daha önce  belediyelerimize kayyım atarken yaptığı iftirayı bir kez daha ortaya attı. Ancak önceki dönem belediye eş genel başkanlarımızı görevden alırken FETÖ'cü savcıların dahi söylemediği, dosyaya koymadığı 'Dağa para gönderiyorlar' iftirasını bir kez daha Cumhurbaşkanı Erdoğan dillendirmiştir. Bu iftiradır. Bu bizlere hakarettir. Bu iftirayı kabul etmiyoruz."

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla HDP’liler ardından CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasını anımsatan Paylan, “Amed, Van ve Mardin’e kayyum atanmasına sessiz kalırsak, Erdoğan suç işleme yoluna devam edecektir. Belediye meclisleri lağvediliyor. Bu tek adam yönetimidir. İradeyi yok sayıyorlar. Buna sessiz kalırsak, yarın TBMM’de vekiller de yok sayılırlar. Hep beraber direnişe güç verelim” çağrısında bulundu. 

VİDEO - Garo Paylan'ın basın açıklaması

"Davutoğlu konuşursa AKP’nin dibinde kalacağını biliyoruz"

Eylemde konuşan SYKM Merkez Yürütme Kurulu üyesi Satiye Ok ise, kayyum atamalarına karşı protesto eylemlerine katılan kent halkını selamladı. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşılık veren açıklamalarına dikkat çekerek, şunları söyledi:
 
“Bunlara yabancı değiliz. Bunları 1996’da Mehmet Ağar’ın konuşmalarından biliyoruz. Davutoğlu konuşursa AKP’nin dibinde kalacağını biliyoruz. O yüzden Davutoğlu’na konuş diyoruz. 7 Haziran’dan sonra neler oldu. 5 Haziran’da Amed mitingine saldırı oldu, 20 Temmuz’da Suruç katliamı oldu, 10 Ekim’de Ankara’da yüzlerce arkadaşımız yaşamını yitirdi, yüzlerce arkadaşımız sakat kaldı. Davutoğlu’na soruyoruz; neden konuşmuyorsun?” diye sordu. 
 
Kayyuma karşı alanlarda olmayı sürdüreceklerini kaydeden Ok, “Biz dün nasıl bütün alanlarda direndiysek, demokrasi ve özgürlük mücadelesini yükselttiysek, bugünde demokrasi eylemini büyütmeye çalışıyoruz” dedi.

"Sistemin tuğlasını kadınlar çekecek"

Eski eşi tarafından katledilen Emine Bulut için kadınlara dayanışma çağrısında bulunan Ok, “Binlerce kadın, kadın özgürlük mücadelesini büyütüyor. Kayyumlara karşı kadın mücadelesini büyütmeye çalışıyoruz. Kayyum aynı zamanda hırsız ve tecavüzcü bir zihniyettir. Biz bunları Mardin’den biliyoruz, Diyanet’in fetvalarından biliyoruz. Türkiye işçi ve emekçilerinin, kadınlarının, Kürt kadınlarıyla yan yana gelmesi gerekiyor. Kayyumlara karşı mücadeleyi birlikte büyütmeliyiz. Kadın özgürlük mücadelesini böyle büyütebiliriz Bu sistemin tuğlasını kadınlar çekecek. Kadınları hep birlikte sistemin tuğlasını çekmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu. 
 
Yapılan açıklamaların ardından oturma eylemine geçen grup, daha sonra Lise Caddesi’ndeki bugünkü eylemlerini sonlandırdı.