Kocaeli'deki Türkiye Selüloz, Kâğıt, Ağaç ve Mamulleri İşçileri Sendikası’nın(Selüloz-İş) örgütlü olduğu Kartonsan fabrikasında işçiler, toplu iş sözleşmesinde (TİS) yaşanan uyuşmazlık sonucu 108 gün önce başladıkları grevi kazandı.
Birgün'ün haberine göre, Türk-İş’e bağlı Selüloz-İş'in örgütlü olduğu Kartonsan fabrikasında işçiler, TİS'te yaşanan uyuşmazlık sonucu 108 gün önce başladıkları grevi kazandı. Ücretlerin insani seviyeye yükseltilmesi ve sosyal hakların iyileştirilmesini talep eden işçiler, fabrika yönetimiyle anlaşma imzaladı.
Anlaşma sonucu 1 Mart 2023 itibariyle en düşük ücret 20 bin 115 TL’ye, ortalama ücret 22 bin 370 T’ye ve en yüksek ücret de 28 bin TL’ye çıkarıldı. Fabrika yönetimiyle III. 6 ay TÜFE +1.250 TL ve IV. 6 ay da TÜFE+1.250 TL üzerinde zamma anlaşılırken sosyal yardımlara yüzde 100 ile yüzde 120 arasında artış geldi. Mevcutta 300 lira olan gıda çeki 6 bin TL’ye çıktı. Promosyonların en kısa sürede yatırılacağı belirtilirken işçiler, 10 Nisan itibariyle işbaşı yapacak.
"Bu süreç örgütlü mücadelenin ve direngenliğin önemini gösterdi"
Selüloz İş Sendika Uzmanı Aykut Günel, grevin 108 gün sürdüğünü belirterek şunları kaydetti:
“Bu grev başlamadan önce Türkiye’deki durumu düşündüğümüz zaman Bekaert grevi gibi, memlekette ciddi bir hareketlilik vardı. Bu hareketliliğin içinde greve çıktık. Bu sürede depremin yaşanması ve seçim süreciyle insanlar gözlerini buradan çevirmişti. Bu bizi zorladı ama bu süreç örgütlü mücadelenin direngenliğin ve bu işin peşini bırakmamanın önemini gösterdi. 108 günlük grevin kazanımı ücret noktasında 6 bin lira oldu. Aslında bu süreci birlikte yürütmemizle grevin toplumsallaşmasını sağladık. Deprem ve seçime kadar herkes Kartonsan grevini konuşuyordu. Ama iyi bir sözleşmeyle bu grevi kazanımla taçlandırmış olduk.”
TIKLAYIN I Erkan Baş, grevdeki Kartonsan işçileriyle TBMM'de basın toplantısı düzenledi: "Hakkımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz!"