Gündem

Karar yazarı Ocaktan: Otoriterlik Müslüman toplumların kaderi mi?

Maalesef bugün Türk siyasetine yön veren anlayışın temel yaklaşımı da diğer Müslüman toplumlardan farklı değildir

21 Kasım 2022 07:43

Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan, 11. yüzyıldan itibaren Müslüman toplumların içine kapandığını ve bilimsel devrimlere geç kaldığını belirterek, "Kabul etmek gerekiyor ki Müslüman dünya aklı ve bilimi esas alan bir yaklaşımı kaybettiği için bilimsel ve teknolojik gelişmelerin sadece bir müşterisi olarak kalmış, kendi toplumlarını güven içinde yaşatacak bir ‘hukuk devleti’ de inşa edememişlerdir.

Çünkü Müslüman dünyanın zihin kodları hala ‘halifelik hayali’ne irtibatlı olarak işlemektedir. Bu anlayışa göre Batı dünyası sapkınlık içindedir, bunun sebebi de materyalizmdir. Batı’nın bu sapkınlıktan kurtulabilmesi için Müslümanların ‘cihat’ düşüncesine bağlı kalarak halifeliğin yeniden tesis edilmesi elzemdir." diye yazdı.

Günümüz Müslüman ülkelerin halklarına ekonomik refah sağlayamadığını, despotik yönetimlere mahkum olduğunu kaydeden Ocaktan, "Düşünün ki Türkiye gibi uzun bir demokrasi tecrübesine sahip bir ülkede bile hala bu zihinsel kirliliğin ileri devam ettiği için otokratik anlayışlar siyasette prim yapabilmekte, ‘ideolojik din’ anlayışı üzerinden insanlar ifsat edilebilmektedirler.

Maalesef bugün Türk siyasetine yön veren anlayışın temel yaklaşımı da diğer Müslüman toplumlardan farklı değildir. Çünkü, neden Müslüman ülkelerin de gelişmiş ülkeler gibi bir hukuk devleti inşa edemediklerini sorgulamak yerine, içine düştükleri sefalet tablosundan ya ‘dış güçler’i sorumlu tutmakta, ya da komplo teorileriyle teselli bulmaktadırlar." ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...