Gündem

Karar yazarı Ocaktan: Merdiven altı İslamcılık anlayışının ürettiği fetvalar, artık kimsenin midesinin kaldıramayacağı bir kirlilik üretmiştir

14 Aralık 2022 09:14

Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan, birçok fetvanın ortalıkta dolaşmasının İslam'a zarar verdiğini ve bilgi kirliliği yarattığını belirterek "Yaşadığımız bu vahim olayla bir kez daha anladık ki gerçek din anlayışından ve akıldan yoksun gizli kapaklı geliştirilen bu merdiven altı İslamcılık anlayışının kendi meşrebine göre ürettiği ama “İslam’a göre…” diye başlayan fetvalar, artık kimsenin midesinin kaldıramayacağı bir kirlilik üretmiştir. Akıl ve idrak devre dışı kaldığı sürece de üretmeye devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Ocaktan, "Hepimiz empati yapalım, hangi anne ve baba gözbebeği olan 6 yaşındaki kızını evlendirmeye razı olur. Çünkü bilir ki bu vicdansızlıktır, ahlaksızlıktır. Kabul edelim ki biz artık birey haklarının, kadın ve çocuk haklarının geliştiği bir yüzyılda yaşıyoruz. Ama ne yazık ki Müslüman dünya, henüz yeryüzüne inemediği için eski yüzyılların kültürel ortamında şekillenen fetvalarla bir dini hayat kurma hayalinden bir türlü kurtulamıyor. Maalesef Müslümanlar, esas itibariyle dinin hikmetine vakıf olma meziyetini kaybettikleri için din anlayışlarını da kaba bir şekilciliğe hapsetmiş bulunmaktadırlar" diye yazdı.

Yazının tamamı için tıklayın...