Gündem

Karar yazarı Kiras: Sığınmacıların asayiş problemlerine yol açabileceği kaygısını taşıyan herkesin kötü niyetli olduğunu varsaymak doğru mu?

04 Temmuz 2023 10:30

Karar yazarı İbrahim Kiras, Fransa'da yaşanan olaylar üzerinden Türkiye'deki sığınmacıların durumunu ele aldı. Kiras, iktidarın uyguladığı sığınmacı politikalarını eleştirerek ve bu konudaki açıklamalarını hatırlatarak, "Ülkemizdeki sığınmacıların durumunun ileride birtakım asayiş problemlerine yol açabileceği kaygısını taşıyan herkesin kötü niyetli olduğunu varsaymak doğru mu?" dedi.

Fransa'daki durumun sosyolojik açıdan daha farklı olduğunu ancak Türkiye'de geleceğe dönük kaygıların da haksız olmadığını vurgulayan Kiras, yazısına şöyle devam etti:

"Daha önce de defalarca dile getirmeye çalıştım: Ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeli sığınmacıları Türk milleti bağrına bastı. Ne var ki aradan geçen zamanda bu insanların geleceğine ilişkin hiçbir vizyon ve hiçbir somut politika üretilmedi. Ülkedeki sığınmacılar konusunun bugüne kadar ciddi bir sosyal krize dönüşmemiş olması Türk toplumunun olgunluğu ve tarihi tecrübesi itibarıyla geliştirebildiği empatik yaklaşım sayesinde mümkün oldu. Ancak mesele bir devlet politikası çerçevesinde ele alınmayınca bazı toplum kesimlerinde doğal olarak oluşan huzursuzlukların kontrol edilebilmesi zorlaştı.

Suriyeliler haricinde ise, son birkaç yıl içinde Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerden gelen dikkat çekici sayıdaki “18-30 yaş arası erkek” göçmen kitlelerinin durumu ise ayrıca izaha muhtaç bir mesele iken, konuyu ısrarla hükümet politikalarının dışındaki bir alana çekmeye çalışmak çok yanlış bir yaklaşım olur."

 Yazının tamamı için tıklayın