Seçim 2023

Karar yazarı Kiras: Destekledikleri aday kazanmış ama hâlâ öfke ve nefret diliyle konuşmaya devam ediyorlar, başka sonuç çıksaydı ne yapacaklardı kim bilir

01 Haziran 2023 07:12

Karar gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras, Türkiye'de seçmenlerin tuttuğu takımı desteklemekten vazgeçmesi düşünülmeyecek taraftar gibi oy verdiğini belirterek, "Siyasi tercihlerimizi rasyonel değil duygusal faktörler belirliyor çok büyük oranda. Onun için de seçen ile seçilen arasında güçlü duygusal bağların kurulabildiği, seçenin kendisini seçilen ile özdeşleştirdiği durumlarda siyasi sadakat giderek lider kültüne dönüşebiliyor" diye yazdı.

28 Mayıs'taki Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından oluşan atmosferin kaygı verici olduğunu kaydeden Kiras, "Seçim olmuş bitmiş, üstelik destekledikleri aday kazanmış ama hâlâ öfke ve nefret diliyle konuşmaya devam ediyorlar. Aşağılamalar, sövgüler, tehditler, şeytanlaştırmalar, hedef göstermeler bir türlü kesilmiyor. Nasıl dolmuşsa yürekleri, sandıktan istedikleri sonucun çıkması bile öfkelerini soğutmaya yetmemiş. Başka türlü bir sonuç çıksaydı ne yapacaklardı, kim bilir. Her işte bir hayır vardır. Allah böylelikle bizi bir kardeş kavgasının içine düşmekten muhafaza etmiş belki de.

Kaybeden tarafın sonucu içine sindiremeyip kazanan tarafa kızması bir yere kadar anlaşılabilir de kazananların kaybedenlere kızgınlığının her geçen gün daha da artmasını anlamak zor. “Bize iktidarı kaybetme korkusu yaşattınız” diye mi kızıyorlar ötekilere acaba? Kendileri gibi düşünmeme suçunun cezasını mı ödetmek istiyorlar? Kendileriyle aynı görüşte olmama kötülüğünün intikamını mı almak peşindeler? Yoksa kazandıklarına mı tam manasıyla inanamıyorlar? “Tehlike hâlâ geçmedi” diye mi düşünüyorlar?" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...