Gündem

Karar yazarı Karaalioğlu: Komutanların, muhalefetin eleştirildiği siyasi bir konuşmaya alkış tutması geçiştirilecek bir olay değil

12 Ocak 2023 09:05

Karar gazetesi yazarı Mustafa Karaalioğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, kuvvet komutanlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasını alkışladığı görüntüyü eleştirmesinin haklı olduğunu belirterek, "Komutanların, muhalefetin eleştirildiği siyasi bir konuşmaya alkış tutması geçiştirilecek bir olay değildir. Devletle siyasetin, partiyle kurumların bu kadar iç içe girmesi, neredeyse bir kader ortaklığı manzarası sergilemesi bırakın 2023’ü, cumhuriyetin ilk yılları için bile kabul edilemez bir tabloydu. Nitekim, demokratik siyasetin on yıllar boyunca hep böyle manzaralara karşı itiraz ve direnç göstermesi de boşuna değildir" ifadelerini kullandı.

Karaalioğlu, "Neredeyse bütün alanlarda siyaset ve kurumlar arasındaki mesafe belirsizleşmiş durumdadır. Kamu görevinin nerede başlayıp bittiği, siyasetin nereye kadar nüfuz kullandığını anlamak ve kavramak artık imkansızdır. Valilerden yargıçlara, üniversite yöneticilerinden sıradan bir taşra teşkilatına kadar her alanda partili olmakla kamu görevlisi olmak arasındaki fark anlaşılmaz hale gelmiştir. Bu biraz başkanlık sisteminin ama daha çok da o sisteme yaslanıp yetki kullanmak iştahının neticesidir. İktidar partisine yakın olmamak veya ona pozitif ayrıcalık tanımamak vak’ayı adiyedendir ve aksi tasavvur dahi edilememektedir" diye yazdı.

Yazının tamamı için tıklayın...