Karar yazarı İbrahim Kahveci, elektrik ve enerji tüketiminde yakın tarihte hiç olmadığı kadar sert düşüşler olmasına rağmen Türkiye'nin nasıl pozitif büyüme rakamlarına ulaştığını sorguladı. Kahveci, "Ya açıklanan üretim ve büyüme verileri gerçeği yansıtmıyor ya da ülkemizde bizim olmayan bir üretim dönemi mi yaşanıyor. Mesela savaştaki Rusya’nın montaj ülkesi mi olduk?" diye sordu.
Kahveci, yazısında şunları belirtti:
"Temmuz ayında elektrik tüketimi yüzde -5,98 azaldı. Bayram vs diyerek bunu anlıyoruz. Kısmen ağustos ayını da buna ekleyebiliriz. Çünkü ağustos ayında da elektrik tüketimi yüzde -2,43 azalma yaşadı.
Bakın asıl şok kasım ve aralık ayında yaşanıyor. Kasım ayında yüzde 5,81 düşen elektrik tüketimi aralık ayının ilk 26 günü itibari ile yüzde -6,47 daha düşüş yaşadı.
Temmuz-Aralık dönemi, yani yılın ikinci yarısı itibari ile toplam elektrik tüketimindeki düşüş yüzde -4,09’a ulaştı.
Acaba yakın tarihte böyle bir şey gördü mü? Hatta uzak tarihte de böyle bir şey görüldü mü?
Enerji Atlası sitesinin verilerine göre şu ana kadar en büyük elektrik tüketim düşüşü yüzde -2,0 seviyeleri ile küresel kriz olan 2009 yılında yaşandı.
Hatta 2001 krizinde bile elektrik tüketimi sadece yüzde -1,0’e yakın düşmüştü.
Şu anda ne oluyor, ne yaşanıyor da elektrik tüketimi yüzde 4,09 gerileme yaşıyor?
Oysa daha önce değinmiştim: Bu enerji tüketimi çöküşüne rağmen ülkemiz büyüyor, sanayi üretimi artıyormuş.
Bu nasıl oluyor hiç bilemedim.
Elektrik tüketimindeki şok düşüşler sanırım bir şeylere işaret ediyor. Ya açıklanan üretim ve büyüme verileri gerçeği yansıtmıyor ya da ülkemizde bizim olmayan bir üretim dönemi mi yaşanıyor. Mesela savaştaki Rusya’nın montaj ülkesi mi olduk?"
Yazının tamamı için tıklayın