Ekonomi

Karar yazarı Kahveci: Ekonomi verilerinin gerçekliğini çapraz sorgulama ile tespit etmeye çalışıyoruz

21 Ekim 2019 07:51

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, açıklanan ekonomik verilerde çelişkiler olduğuna dikkati çekerek, “Bizler verilerin gerçekliğini çapraz sorgulama ile yapmaya çalışıyoruz. Ekonomi yönetiminden verilerin çapraz sorgusu yapılmadan ilginç açıklamalar gelebiliyor” dedi.

TÜİK’in İŞKUR’dan bile daha işsizlik oranı açıkladığının altını çizen Kahveci, “Temmuz ayı verilerinde ciddi düzeltme yapıldı ve işsizlik gerçek verilere biraz daha yaklaştı. Hele mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı, yüzde 14,3 ile Nisan 2009 küresel büyük krizin bile üzerine çıkmış oldu” ifadesini kullandı.

Kahveci yazısında şunları söyledi:

“Bir başka olay ise 'Katma değerli üretim' meselesi.

Ekonomi ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 11 Ekim tarihinde yazdığı tweet aynen şu şekilde: 'Cari dengedeki başarılı performansımız sürüyor. Temmuzdaki rekordan sonra, yeni bir rekorla ağustosta yıllık 5,1 milyar dolar cari fazla verdik. İhracat ve katma değerli üretim öncelikli politikalarla kazanımlarımızı koruyacak, kaynaklarımızın ülkemizde kalmasını sağlayacağız.'

Bütçe konuşmasında Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal da şunlara değiniyor:

'Eğitimden sağlığa sanayide dönüşümü sağlayacak Ar-Ge ve inovasyonu, yüksek teknolojiye dayalı yerli üretimde sıçrama yapılmasını sağlayacak hamlelerden lojistik ve finansmana kadar bir çok alanda yeni programların başlatıldığı bir bütçenin hazırlandığı...'

Sahi her iki konuşmada geçen yüksek teknolojik yerli üretim nerede?

Konuşuyoruz ama konuşmamızın temelini oluşturan bir veri, bir gelişme nerede?

TÜİK ağustos ayı 'Dış Ticaret Endeksleri' sonucuna göre ihracatın birim değeri yüzde 3,6 azalmış.

Yılın ilk sekiz aylık değerlerine göre ise, ihracat ürünlerimizin fiyatı döviz bazında yüzde 7,69 değer kaybetmiş. Aynı dönemde ihracatımızın miktarı ise yüzde 8,51 artış göstermiş. Miktarı yüzde 8,51 artan ihracatımız döviz bazında sadece ve sadece yüzde 2,59 artış göstererek 108,5 milyar dolardan 111,4 milyar dolara yükselebilmiş.

Sahi, sattığımız ürünlerin değeri yüzde 7,69 düşerken hangi, katma değerli üretimden bahsediliyor?

Bir büyüğümün yıllar önce TİM İnovasyon haftasında yaptığı şu konuşma kulaklarımızdan hiç gitmemeli: 'Daha çok limon, daha çok hıyar satarak ihracatı artırmanın bir hükmü yoktur.”

Yazının devamı için tıklayın