Gündem

Karar yazarı Kahveci: Bu kadar kontrolsüz göçün hak mücadelesinde biz ne yapacağız?

"Kontrolü kaybetmeden şimdiden ders almamız gerekiyor"

03 Temmuz 2023 09:18

Karar yazarı İbrahim Kahveci, Fransa'da dur ihtarına uymayan 17 yaşındaki Cezayir asıllı bir gencin polis tarafından vurulmasından sonra ülkede çıkan ayaklanma ve protestolara değinerek, Türkiye'nin Fransa'ya bakarak göçmen politikasını yeniden ele alması gerektiğini yazdı.

Kahveci, "Yakma-yağmalama adeta kontrolden çıkmış durumda. Yakanlar kim gerçekten? Hak arayanlar kütüphane mi yakar? Başkasının malını mı talan eder? Kahramanlık yakmak-yıkmak mıdır?....Kontrolü kaybetmeden şimdiden ders almamız gerekir. Öyle babamın çobana ihtiyacı vardı hikâyelerini çoktan aşmış durumdayız" ifadelerini kullandı.

Avrupa'nın yaşanan olaylardan sonra göçmen politikasını gözden geçireceğini söyleyen Kahveci, "Peki, vasıfsız ve eğitimsiz asıl o göçmenler nerede? Tabii ki AB’nin sınır karakolu olan Türkiye’de...
Fransa’da yanan sokaklar bize göçmen politikasının yeniden ele alınması gerektiğini gösteriyor. Özellikle 20’li yaşlarda ve savaşçı nitelikte bekar olarak Türkiye’ye getirilen ve/veya göz yumulan göçmenlere yeniden bakmamız gerekiyor... Ama hepsinden önemlisi şudur: Bu kadar kontrolsüz göçün hak mücadelesinde biz ne yapacağız? Fransa’da sokakların yakılması-yıkılması-yağma edilmesinden bir kahramanlık hikayesi çıkarmaz. Çıkarsa çıkarsa kontrolsüz göçün bir medeniyet yıkış hikayesi çıkartılır" diye yazdı.

Yazının tamamı için tıklayın.


TIKLAYIN-Fransa'da protestocular, belediye başkanının evine arabayla daldı