Ekonomi

Karar yazarı Emek: Partili memurlar, gün gelecek devran dönecek, olan yine size olacak

19 Haziran 2022 12:34

Karar gazetesi yazarı Uğur Emek, şehir hastanelerinin ihalelerinin davet usulüyle yapılmaya başlanmasına değindi. Emek, “Partili memurlar gelin sizlere bir hoca nasihati vereyim. Ücretsiz hem de. Gün gelecek devran dönecek, olan yine size olacak.” düşüncesini dile getirdi.

Emek yazısında, "Bildiniz. Şehir hastanelerinin ihaleleri de davet usulüyle yapılmaya başlandı. Antalya, Aydın, Denizli, Diyarbakır, Ordu, Sakarya, Samsun, Trabzon ve Şanlıurfa şehir hastanelerinin ihaleleri davet usulüyle yapıldı.(Rize ve Sancaktepe hastanelerinin ihaleleri yapılacak. Bilin bakalım hangi yöntemle? Bildiniz. Davet usulü.) Peki, bu hastanelerinin inşası bakanlık tarafından öngörülemez miydi? Sağlık Bakanlığı şehir hastanelerine ilişkin bilgileri resmi sitesinden kaldırabilir. Ancak arşiv unutmaz. 10 yıl öncesinden biliyoruz ki bu hastaneler bakanlığın şehir hastanesi portföyünde yer alıyordu. Yani bakanlık için 10 yıldır öngörülmeyen bir durum yoktu. Peki, davet usulü ihale salgın nedeniyle tercih edilmiş olabilir mi? Salgın Mart, 2020’de ortaya çıktı. Şehir Hastaneleri’nin ihaleleri Mart, 2021’den itibaren davet usulüyle yapılmaya başlandı. Hatta 2 hastanenin ihalesi hala yapılmadı. Ortada can ve mal sağlığı açısından bir vahim bir durum olsaydı, salgınla birlikte bu şehir hastanelerinin inşaatlarına acilen başlanırdı. Geriye kalıyor tek bir gerekçe. Şehir Hastaneleri’nin “yapım işi özellik arz ediyor.” ifadesini kullandı.

Emek şunları kaydetti:

"Daha önce de söylemiştim. KÖİ yöntemiyle yapılan hastanelerin tedariki ihaleyle yapılıyor ve şirketler yarışıyordu. 3 bin 660 yataklı Bilkent, 3 bin 556 yataklı Etlik ve 2 bin 682 yataklı Başakşehir Çam ve Sakura gibi devasa şehir hastanelerinin yapım işleri “özellik” arz etmiyor da; 750 yataklı Diyarbakır ve 900’ar yataklı Ordu ve Trabzon şehir hastanelerinin yapım işleri mi özellik arz ediyor Allah Aşkına? Aklımızla dalga geçmeyin lütfen.

Hadi diyelim bu hastanelerin yapım işleri özellik arz ediyor. Bu durumda ihaleye kimleri davet edersiniz? Değerli okur siz de her şeyi biliyorsunuz. Tabii ki şehir hastanelerinin inşaatlarında tecrübesi bulunanlar davet edilir. Bu ihalelerin ilanları yayımlanmadığından, davet edilen şirketlerin isimlerini bilmiyoruz. Ancak, kazananları biliyoruz. Tek bir istisna dışında, KÖİ şehir hastanelerini işleten şirketler bu ihalelerin kazananları arasında yok. Kazananlar arasında tabii ki havalimanı, yol ve köprü müteahhitleri var. Partili memurlar gelin sizlere bir hoca nasihati vereyim. Ücretsiz hem de. Gün gelecek devran dönecek, olan yine size olacak."