Ekonomi

Karar yazarı: Ekonomide sıkışan Erdoğan’ın 'getiri' demesi, Hayrettin Hoca’yı ikna etmemiş

"Siyaseti dinleştirmek dine nasıl zarar verir, siyaseti de nasıl kuralsızlaştırır, görüyorsunuz"

14 Haziran 2022 10:14

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, Fıkıh Profesörü Hayrettin Karaman 2009’daki yazısında devletin gelire endeksli senet (GES) çıkarmasını uygun bulduğunu ancak 12 Haziran'daki yazısında geçtiğimiz hafta açıklanan GES'in "faiz" olduğunu ifade ettiğini yazdı.

Akyol, Karaman'ın devletin gelir karşılığı borç alamayacağını, bunun faiz olduğunu belirttiğini ifade ederek " Fakat o geliri sağlayan mesela Hava Meydanları’nın hisse senetlerini süreli olarak satmak suretiyle devlet kaynak sağlayabilir… Hoca’nın deyişiyle, 'Süre dolunca devlet, senetlerin bedelini ödeyerek malı geri alır. Kâr garanti edilemez.'dedi.

Devlet ve ekonominin böyle yönetilemeyeceğini belirten Akyol şöyle dedi:

"Heterodoks model yanlış olduğu için kaynak dayanmıyor!

Ekonomide sıkışan Erdoğan’ın 'getiri' demesi, Hayrettin Hoca’yı ikna etmemiş. Erdoğan üç sene önceki 'İslam güncellenmeli' sözünü mü tekrar eder, yoksa Diyanet’e 'TOKİ fetvası' gibi bir açıklama mı yaptırır?

Siyaseti dinleştirmek dine nasıl zarar verir, siyaseti de nasıl kuralsızlaştırır, görüyorsunuz.

Dini kültürümüz 'makasıd' yani nasslardaki 'maksatlar'a göre 'tecdit' edilmeli, bu çağda devlet ve ekonomi yönetimi için 'demokratik laik sosyal hukuk devleti'nden başka bir yol olmadığını artık herkes görmeli."

Yazının tamamı için tıklayın