Gündem

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: Veto ABD’yi hizaya getirebilecek mi?

29 Mayıs 2022 08:37

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini veto etmesi konusunda, "ABD, Finlandiya ve İsveç’le Rusya’yı çevrelemek için “Kürtleri satma” imajına katlanmayı göze alıyor demektir. Bu, gerçekten Türkiye ile ABD arasında uzun süreden beri devam eden gerilimin bir veto silahı ile devre dışı hale gelmesi demektir" yorumunu yaptı.

Türkiye'nin NATO ile ilişkisine değinen Taşgetiren, "Türkiye, veto silahı ile yine NATO içindeki problemleri aşmaya çalışıyor. Bu arada iktidarın ortağı MHP’nin lideri “gerekirse NATO’dan çıkma”yı seslendiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dili de NATO’ya yönelik çok sıcak bir ton taşımıyor. Bu durumda ortaya özellikle Türkiye bakımından müttefiklerin birbirinden emin olmadığı bir yapı çıkıyor. Ne NATO’luyuz ne NATO’suz" ifadelerini kullandı.

"İş “NATO‘nun veto ile terbiye edilmesi” ile bitecek bir iş gibi görünmüyor" diye yazan Taşgetiren, "NATO’dan çıkmayı kendi güvenlik kaygıları sebebiyle gündemine almayan, Batı’nın diğer yapılanması olan Avrupa Birliği ile ilişkileri “stratejik” nitelikte gören ama Batı’ya güven duymayan bir Türkiye vakıası söz konusu" dedi.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.