Dünya

Kaos, isyan ve açmaz: Aşırı sağcılar ayaklanınca, Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler başkan seçemedi, 100 yıl sonra ilk yaşandı

04 Ocak 2023 08:14

T24 Dış Haberler

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin aşırı sağ kanadının açıkça parti yönetimine karşı ayaklanmasının ardından Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçiler, başkan seçemedi. Temsilciler Meclisi'nde 1923'ten bu yana ilk denemede başkan seçilememesinin bugüne kadar hiç yaşanmadığı belirtildi. 

Aşırı muhafazakârların oyunu alamamasıyla birlikte Cumhuriyetçilerin adayı Kevin McCarthy, yapılan üç oylamayı da kaybetti ve Temsilciler Meclisi Başkanı olacak çoğunluğa ulaşamadı.

New York Times, durumu McCarthy için, "utanç verici bir yenilgi" olarak nitelendirirken, "Meclis içinde de tarihi bir mücadelenin başladığını" ifade etti.

Cumhuriyetçi Parti'nin aşırı sağ kanadı, McCarthy'ye oy vermeyeceklerini daha önce de duyurmuştu. Verilen sözün tutulması ve partinin adayına karşı isyan edilmesiyle Temsilciler Meclisi, yeni dönemin açılış gününde felç oldu. Cumhuriyetçi çoğunluğun yönetimindeki ilk günde başkan seçilemeyince ve oylamalar tekrarlanınca yüzlerce üyenin yemini gecikti, yasama çalışmaları ertelendi.

Salı yapılan üç sonuçsuz oylamadan sonra Temsilciler Meclisi oturumu bitirildi ve çarşamba, sürecin tekrar başlatılmasına karar verildi. 

McCarthy, Temsilciler Meclisi Başkanlığı adaylığından geri adım atmayacağını ve gerekirse birkaç oylamaya gireceğini söyledi. Sürecin, uzayabileceği belirtildi. 

Temsilciler Meclisi kurallarına göre bir başkan adayı salt çoğunluk elde edene kadar oylamalar devam ediyor ve rutin işleyişe geçilemiyor. Temsilciler Meclisi'nin 1923'ten bu yana ilk denemede başkanını seçememesi bugüne kadar hiç olmamıştı. 

Cumhuriyetçiler, ara seçimlerde Temsilciler Meclisi çoğunluğunu küçük bir farkla elde etti. Başkan seçimi için 218 oy gerekirken, Cumhuriyetçilerin 222 sandalyesi bulunuyor. Bu durumun, aşırı sağcıların isyan edebilmesinin önünü açacağı kaydediliyor.

New York Times, Cumhuriyetçilerin kendi aralarındaki açmazı çözmelerinin ne kadar süreceğinin öngörülemediğini belirtti. İsyancıların adayı Andy Biggs, salı ünü sadece 10 oy toplayabildi. Ancak süreç uzarsa Cumhuriyetçilerin üçüncü bir adaya yaklaşabileceği ifade edildi.