Sağlık

Kanser ölümlerinde birinci: Trakya insanının yüzde 90'ı kanser riski altında

TÜİK ‘in verilerine göre iyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölüm oranının en yüksek olduğu il Kırıklareli

06 Mayıs 2019 11:29

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) iyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle 2018’de gerçekleşen ölüm oranıyla ilgili Trakya Bölgesi’nin birinci sırada olduğunu açıkladı. Kırıklareli’de kanser nedeniyle ölüm oranları 2017 yılında yüzde 23,31 iken bu oran 2018 yılında yüzde 24,6 olarak açıklandı. Yıllardır gündeme getirilen fakat herhangi bir çözüm bulunamayan Ergene havzasındaki kirlilik, topraktaki ağır metaller gibi birçok sorunu ele alan Ergene Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Gürcan Kırım, her sene ölüm oranlarının arttığını söyleyerek bu konuya acil çözüm getirilmesi gerektiğini söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Çevre Komisyonu, Kırklareli’de 2011-2018 yılları arasında görülen kanser vakalarına ilişkin olarak eylül ayında bir rapor yayımladı. Rapor'da "Trakya insanının yüzde 90’nın kanser riski altında olduğu" belirtildi.

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre TÜİK ‘in açıklamış olduğu 2018 yılı ölüm istatistikleri raporuna göre iyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölüm oranın yüksek olduğu iller arasında yüzde 24.6’lik oranla Kırklareli birinci sırada yer aldı. TÜİK, 2017 yılında yapmış olduğu açıklamada da Kırklareli’nin kanser ölümlerinde yine yüzde 23.31 ile birinci sırada yer aldığını belirtmişti. Her sene kanser ölümlerinde artış gösteren Kırklareli’de çevre örgütleri ve insanlar kaygılı. Ergene Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Gürcan Kırım, bu konuda çözüm üretilmemesine tepki göstererek birçok kez rapor hazırladıklarını fakat çözüm alamadıklarını söylüyor.

"Ölüm oranları giderek artacak"

Kırım, Kırklareli’deki bu durumun Ergene nehri ile ilişkisinin ortaya konmasını istiyor: “Sağlık Bakanlığı’nın 2011-2016 yılları arasında yürütmüş olduğu Antalya, Ergene ve Dilovası araştırma raporunun acil bir şekilde açıklanmasını talep ediyoruz. Bu konuda tedbirlerin alınması da hayati önem taşıyor. Yoksa her yıl Kırıklareli’deki ölüm oranları giderek artmaya devam edecek.”

Yaklaşık bir yıl önce bu konuya ilişkin olarak, CHP Çevre Komisyonu da bir rapor hazırladı. Bu komisyonun içerisinde yer alan Kırım, raporla ilgili hala herhangi bir yetkili birimden yanıt alamadıklarını söylüyor: “O günden bugüne Ergene, Antalya, Dilovası üçgeninde Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan araştırma raporu da açıklanmadı. Gerek iktidar gerekse muhalefet partileri bu anlamda sorumluluk sahibi. Raporun ve alınan tedbirlerin acilen açıklaması gerekiyor.”

Rapor ne diyor?

CHP Kırklareli Çevre Komisyonu, Kırklareli’de 2011-2018 yılları arasında görülen kanser vakalarına ilişkin olarak eylül ayında bir rapor yayımladı. Rapora göre, Trakya insanının yüzde 90’nın kanser riski altında olduğu belirtildi. Raporda öne çıkanlar ise şöyle:

 Havzanın tek sulama nehri 4.sınıf su niteliğindedir (Hiçbir amaç için kullanılamayan su)

 Gıda ve topraktaki ağır metaller toksit düzeydedir.

 İçme sularında istenilen değerlerin üzerinde ağır metal bulunmaktadır.

 İlimizde 365 günün 176’sında hava kirliliği değerleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerlerini aştı.

 2017 TUİK raporlarına göre İlimiz Kırklareli iyi ve kötü huylu tümör ölümlerinde, iller sıralamasında 1.sırada yer almaktadır.Türkiye ortalaması yüzde 19.6 iken Kırklareli ortalaması  yüzde 23.31 dir.

 Dolaşım sistemi, sindirim sistemi hastalıkları Türkiye ortalamasının üzerindedir. Hastalıklar ve özürlü oranımız yüzde 33 ile Türkiye ortalamasının üzerinde.

 Trakya insanı nerede yaşarsa yaşasın yüzde 90’ı kanser adayı.