Dünya

Kanadalı barış savunucusu Vivian Silver'ın Hamas saldırısında öldüğü doğrulandı

15 Kasım 2023 13:10

T24 Dış Haberler

Gazze'de rehin alınmasından korkulan İsrail-Kanadalı barış savunucusu Vivian Silver'ın öldürüldüğü doğrulandı. 74 yaşındaki Silver, İsrail'in Gazze sınırına yakın bir konumda, 7 Ekim saldırıları sırasında Hamas'ın saldırısına uğrayan Be'eri kibutzunda yaşıyordu.

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, Silver'ı "barışın ömür boyu savunucusu" olarak nitelendirdi. Eskiden Twitter olarak bilinen X'te "Kanada kaybının yasını tutuyor" diye yazdı.

Winnipeg, Manitoba'da doğan Silver, İsrail Başbakanı Netanyahu hükümetine Arap-İsrail çatışmasını sona erdirecek bir barış anlaşmasına varması için baskı yapmak amacıyla kurulan bir vakfın önemli bir temsilcisi ve iyi bilinen bir barış aktivistiydi. Oğlu Yonatan Zeigen, annesi hakkında BBC'ye yaptığı açıklamada emekliliği boyunca meşgul olduğunu, bir aktivist olarak hayatı boyunca yaptığı çalışmalara devam ettiğini ve Hamas saldırılarından sadece birkaç gün önce toplantılar düzenlediğini söyledi. Ailesi onun Hamas tarafından kaçırıldığına ve son beş haftadır Gazze'de tutulduğuna inanıyordu.

Canadian Broadcasting Corporation'a konuşan Zeigen, Hamas'ın saldırısı sırasında Silver'ın evinin yakıldığını ve o sırada bir cesedin bulunduğunu bilmelerine rağmen, "orada bir boğuşma veya çatışma olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını" söyledi. 

Zeigen, silahlı adamlar kibutzda dolaşırken bir dolapta saklanan Silver ile yaptığı son görüşmelerini anlattı. Annesinin kendisini sevdiğini söylediğini ve "'evdeler, artık şakayı bırakıp vedalaşmanın zamanı geldi'' dediğini söyledi. Silver'ın yakın arkadaşı Gershon Baskin onu "mutlu, iyimser bir insan" olarak hatırladıklarını anlatırken, CBC'ye "Ne zaman içeri girse odayı aydınlatan biriydi. Onu takip eden birçok insana yol gösteren bir ahlaki pusulası vardı." dedi. 

Gazze'ye yardım sağlanması ve Hamas'ın aldığı 240 rehinenin bir kısmının kurtarılmasına yardım edilmesi için insani ara verilmesi yönündeki çağrılar giderek artarken, İsrail Başbakanı Netanyahu, herhangi bir geçici ateşkes sağlanmadan önce tüm rehinelerin serbest bırakılması gerektiğini söyledi.