Dünya

Kanada Başbakanı Trudeau'dan, Nazi askerinin parlamentoya davet edilmesine tepki: Tüm Kanadalılar için utanç verici

Trudeau, Rusya'nın bu görüntüyü Ukrayna'ya yönelik yanlış bir söylemi yaymak için kullanacağını da öne sürdü

26 Eylül 2023 10:35

T24 Dış Haberler

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir Nazi askeri birliğinde görev yapan 98 yaşındaki Ukraynalı Yaroslav Hunka'nın parlamentoya davet edilmesinin 'son derece utanç verici' olduğunu söyledi. 

Trudeau, Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, olayın 'son derece üzücü' olduğunu söyledi. Trudeau, "Bu Kanada Parlamentosu ve dolayısıyla tüm Kanadalılar için son derece utanç verici bir olaydır" dedi. 

TIKLAYIN | Zelenski'nin Kanada parlamentosundaki konuşmasının hemen ardından eski Nazi askeri onurlandırılarak ayakta alkışlatıldı

Rusya: Batı, İkinci Dünya Savaşı sırasında kimin kiminle
savaştığını bilmeyen bir nesil yetiştirdi

Trudeau, Rusya'nın bu görüntüyü Ukrayna'ya yönelik yanlış bir söylemi yaymak için kullanacağını da öne sürdü. Trudeau, "Bence hepimizin Rus dezenformasyonuna karşı koymamız ve Ukrayna'ya olan kararlı ve açık desteğimizi sürdürmemiz çok önemli olacak" dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Meclis'te yaşanan olayı 'çirkin' olarak nitelendirmiş; "Kanada da dahil olmak üzere birçok Batı ülkesi, İkinci Dünya Savaşı sırasında kimin kiminle savaştığını ya da ne olduğunu bilmeyen genç bir nesil yetiştirdi. Ve faşizm tehdidi hakkında hiçbir şey bilmiyorlar" açıklamasında bulunmuştu. 

Ne olmuştu?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Kanada ziyareti kapsamında parlamentoda konuşma yapmasının hemen ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Anthony Rota, eski Nazi gazisi Yaroslav Hunka'yı bir Kanadalı-Ukraynalı savaş kahramanı olarak tanıtmış ve alkışlatmıştı. 

Rota, Hunka'yı takdim ederken, "Bugün burada, Ruslara karşı Ukrayna'nın bağımsızlığı için savaşan ve bugün 98 yaşında olmasına rağmen birlikleri desteklemeye devam eden İkinci Dünya Savaşı'ndan Ukraynalı-Kanadalı bir gazimiz var. O bir Ukrayna kahramanı, bir Kanada kahramanı ve biz ona tüm hizmetleri için teşekkür ediyoruz" demişti. Rota'nın takdiminin ardından Hunka uzun süre alkışlanmıştı.

Pazar günü yaptığı açıklamada Rota, Hunka'yı tanıma ve onurlandırma kararından "pişmanlık duymasına neden olan daha fazla bilginin farkına vardığını" söylemiş ve olayın tüm sorumluluğunu üstlenmişti.