Gündem

Kamu Denetçiliği Kurumu, Polis Akademisi’nin eğitim sonu sınavını "hukuka aykırı" olduğunu iddia eden öğrenici haklı buldu: Sınavlar kayıt altına alınmalı

"Sınavın başvuran açısından iptal edilerek hukuka, hakkaniyete ve iyi yönetim ilkelerine uygun olacak şekilde yeni bir sözlü sınav düzenlenmeli"

12 Haziran 2024 14:45

Polis Akademisi Başkanlığı’nın eğitim sonu sınavında haksızlığa uğradığını iddia eden öğrenci, sınavın iptal edilmesini istedi. Başvuru dosyasını inceleyen Kamu Denetçiliği Kurumu, başvuruyu haklı bularak sözlü sınavın tekrarlanması ve mülakatların kayıt altına alınması tavsiyesinde bulundu.

Kamu Denetçiliği Kurumu, Polis Akademisi’nin eğitim sonu sınavında haksızlığa uğrayarak düşük puan aldığını iddia eden öğrencinin başvurusunu haklı buldu. Kurum, sınavın ‘hukuka, hakkaniyete ve iyi yönetim ilkelerine uygun şekilde’ tekrarlanması yönünde tavsiye kararı verdi.

Birgün'den Okan Yücel'in haberine göre; 1 Şubat’ta başvuran öğrenci, Ankara Akyurt’taki Polis Meslek Eğitim Merkezi’nde (POMEM) eğitim almaya 100 puanla hak kazandığını belirtti. Eğitim sonu sınavında sorulan sorulara doğru yanıt verdiğini ancak ‘temsil ve ikna kabiliyetinin meslek için yetersiz olduğu’ gerekçesiyle 68 puan ile başarısız sayıldığını ifade etti.

"Hukuka ve hakkaniyete aykırı"

Başvuruyu inceleyen Kamu Denetçiliği Kurumu, mülakatta 2 puan az aldığı için başarısız sayılan öğrencinin sınava ilişkin iptal talebinin reddedilmesinin ‘hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğunu’ ifade etti.

Kamu Başdenetçisinin kararında, değerlendirme formunda verilen cevapların tutanağa bağlanmadığı, verilen puanların her bir komisyon üyesi tarafından ayrı ayrı gerekçelendirilmediği belirtildi.

Kamu Başdenetçisi, sınavın iptal edilerek ‘hukuka’ ve ‘hakkaniyete’ uygun yeni bir sınav yapılması yönünde tavsiye kararı verdi. Kurum, Polis Akademisi Başkanlığına şeffaflık ve hesap verebilirlik açısından sözlü sınavların kayıt altına alınması yönünde de tavsiyede bulundu.

"Sınavlar kayıt edilmeli"

Karar kısmında  Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince  Polis Akademisine "Adaylara verilen puanların gerekçelerini ortaya koyacak tedbirlerin ve sınavların ses ve görüntü ile kayıt altına alınması" tavsiyesi de verildi.